Belföld

Csaknem félszáz gyógyszer ára csökkent

Többek között vérnyomás- és koleszterincsökkentők, urológiai készítmények, pszichiátriai szerek, antibiotikumok ára csökkent átlagosan 5 százalékkal április 1-jén - jelentette be Horváth Ágnes.

„Idén további kézzelfogható gyógyszerár-csökkenés várható” köszönhetően a gyógyszer-gazdaságossági törvénynek és a negyedéves fixesítésnek – mondta az egészségügyi miniszter. Januárban is több, mint négyszáz termék ára csökkent átlagosan 6 százalékkal, tavaly pedig 2500 árcsökkentést kezdeményeztek a gyártók, amely összesen 959 terméket érintett.

A miniszter arra számít, hogy mivel idén sok terméknek lejár a szabadalmi védettsége, így ezek egy része is bekerülhet abba a kategóriába, amelyeknél árat lehet csökkenteni. Az előrejelzések szerint 2008-ban tartható lesz a gyógyszerkassza előirányzata. Az egészségügyi miniszter beszámolt arról, hogy tárgyalásokat folytatott a Magyar Gyógyszerész Kamarával a patikusok egyfajta teljesítménydíjazásáról. Az elképzelések szerint plusz díjazásban részesülnének azok a gyógyszerészek, akik a referenciaterméknél olcsóbb készítményt ajánlanak a betegnek, ha lehetőség van a készítmény helyettesítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik