Belföld

Inkább menesztenék a kormányt

Kétszer annyian szavaznának a Fideszre, mint az MSZP-re, ha most vasárnap lennének a választások, és 48 százalék menesztené Gyurcsány kabinetét – áll a Századvég legfrissebb, a népszavazás után, de a koalíciós válság előtt készült felmérésében.

Tovább növekedett márciusban a két nagy párt támogatottsága közti különbség. Az összes megkérdezett 30 százaléka szavazna most vasárnap a Fideszre, míg az MSZP-re mindössze 12 százalék – áll a Századvég és a Forsense legfrissebb, a népszavazás után, ám még a koalíciós szakítás előtt készült felmérésében. A népszavazás eredménye mozgósító erővel bírt a jobboldalon, míg érdemben nem befolyásolta a szocialisták már egyébként is alacsony támogatói bázisát.

A két kisebbik önálló parlamenti párt erősorrendje nem mutat változást, az MDF 3 százalékon, az SZDSZ pedig 2 százalékon áll. Az összes többi párt támogatottsága együttesen 2 százalék.

Többen mennének el szavazni

Az előző adatfelvételhez képest 10 százalékponttal emelkedett a politikai aktivitás mértéke.
Ha most vasárnap rendeznének országgyűlési választásokat, akkor a megkérdezettek 67 százaléka állítása szerint biztosan elmenne szavazni. Januárhoz képest 6 százalékponttal csökkent a pártválasztásukban bizonytalanok aránya.

A politikai aktivitás erősödésének másik fontos jele, hogy a megkérdezettek 41 százaléka sorolható a biztos szavazó pártválasztók kategóriájába. A növekedés egyértelműen a Fidesznek kedvezett. Ennek megfelelően februárhoz képest 64-ről 68 százalékra nőtt a támogatottsága ezen a bázison, míg az MSZP-é 26-ról 20 százalékra csökkent. Az MDF eléri az 5 százalékos küszöböt, az SZDSZ támogatottsága viszont nem haladja meg a 3 százalékot.

Inkább leváltanák a kormányt

A népszavazást követően a megkérdezettek 48 százaléka támogatta a kormány leváltását, és csak 34 százalék volt azon a véleményen, hogy maradjon a kabinet. A politikai klíma átalakulását jelzi, hogy jelentős változás következett be a pártválasztásukban bizonytalanok véleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik