Belföld

Vállalhatatlan Bayer kijelentése

Biztosra veszem, hogy Bayer Zsolt nem antiszemita, de az a mondat, amit leírt, vállalhatatlan és védhetetlen - jelentette ki a fideszes Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának elnöke a Népszabadságnak.

A kormányellenes zavargások, pontosabban a rendőri fellépés áldozatainak ügye volt az elmúlt két év legfontosabb eseménye az emberi jogok területén. „Azt hiszem, csak az idő távlatában leszünk képesek felfogni, milyen súlyos és tragikus dolog történt” – fogalmazott Balog Zoltán. Az útszéli cigányozásról és a Magyar Gárdáról a képviselő elmondta, hogy téves úton jár, aki valamiféle gárdában látja a megoldást, és nem ért egyet azzal sem, ha a „cigánybűnözés” fogalmát politikai kategóriaként próbálják használni.

Képmutatónak és álságosnak tartja ugyanakkor, hogy az értelmiség egy része folyton elutasító meg elhatárolódó nyilatkozatokat ad ki, viszont azokkal a problémákkal, amelyek tényleg feszültségeket okoznak, érdemben nem foglalkozik. Ettől persze még nem helyes, hogy a Magyar Gárda félelemkeltő demonstrációkat szervez.

Vállalhatatlan és védhetetlen, ha valaki olyasmiről értekezik, hogy valakiknek a puszta létezésük indokolja a fajgyűlöletet, az antiszemitizmust – mondta Bayer Zsolt nagy vihart kavart publicisztikája kapcsán. „Régóta ismerem Bayer Zsoltot, biztosra veszem, hogy nem antiszemita, de ez a mondat ettől még vállalhatatlan és védhetetlen. Szerintem a lelke mélyén már ő is bánja” – fogalmazott. Abban viszont igazsága van, hogy Magyarországon némelyek politikai fegyvernek használják az antiszemitizmus vádját, legalábbis túl könnyen fasisztáznak le másokat – mondta a lapnak Balog Zoltán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik