Belföld

Orbán a második legnépszerűbb

A népszavazás után, akárcsak pártja, Orbán Viktor is előbbre lépett. Négy pontot emelkedett a népszerűségi indexe, s így a második legnépszerűbb politikussá vált. A Fidesz elnökét a listán a köztársasági elnök előzi meg, közvetlenül mögötte a házelnök található – derül ki a Népszabadság által közzétett Szonda Ipsos-felmérésből.

A referendum hatása az is, hogy a kormánypárti politikusok zömének valamivel kisebb lett a rokonszenvmutatója. Kóka János és Horváth Ágnes helyzete nem változott, ők a legnépszerűtlenebbek. Orbán Viktor viszont utoljára 1998 nyarán, a nyertes parlamenti választást követően foglalt el ennyire előkelő helyezést a rangsorban.

A kedvezőbbé váló összértékelés (49) alapvetően annak köszönhető, hogy az Orbán Viktorral szembeni ellenszenv enyhült a kormánypártok támogatói körében. A legjelentősebb, 16 pontos növekedés a fővárosban következett be. Ezzel a budapestiek körében Orbán szinte ugyanolyan kedvelt politikussá vált, mint a bázisát jelentő falvakban (52, illetve 54 pont).

A kormány tagjai márciusban 1-2 pontos veszteségeket szenvedtek el. Kóka Jánosnak és Horváth Ágnesnek nem csökkentek a mutatói, de ettől még ők maradtak a legnépszerűtlenebb politikusok. Megítélésükben a kormánypártiak részéről is a kritika van jelen, Kóka 43 pontot, Horváth 39 pontot kapott tőlük.

Sólyom László utoljára másfél évvel ezelőtt kapott a mostanival azonos pontszámot (53), azóta egyetlen politikusnak sem sikerült a listán ilyen magas – abszolút értékben közepes – pontszámot elérnie. A dobogó alsó fokán Szili Katalin (46) házelnök áll, stagnáló rokonszenvindexszel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik