Belföld

Nem tetszik Európának az előrehozott választás ötlete

A német Szociáldemokrata Párt, az SPD elnökének, illetve főtitkárának ezzel kapcsolatos álláspontjáról Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese tájékoztatta hétfőn a magyar sajtó képviselőit, miután Berlinben tárgyalásokat folytatott Kurt Beck pártelnökkel, valamint Hubertus Heil főtitkárral.

Szekeres szerint az SPD vezetői a magyar belpolitikai helyzetről kapott tájékoztatás után kifejtették: az előre hozott választások nemcsak az országnak, illetve az MSZP-nek, hanem Európának sem használnának, mert egyfajta instabilitást indíthatnának el.

Az MSZP elnökhelyettese szerint “ez a politikai állásfoglalás rendkívül fontos az MSZP számára. Megerősít bennünket abban a meggyőződésünkben, hogy demokratikus úton, tárgyalásokon keresztül kell konszolidálni a kormánykoalíció helyzetét.”

Demokratikus módon, tárgyalásokon keresztül kell kialakítani olyan politikai helyzetet Magyarországon – beleértve az ellenzékkel való együttműködés lehetőségének keresését is – , amelynek révén az ország visszaszerezheti azt az élenjáró szerepet, amelyet a változásokban korábban betöltött, s amely a magyar társadalom számára az érdemi jövőt jelentheti.

Szükséges a társadalom támogatása

Szekeres elmondta, hogy német tárgyalópartnereit a magyar belpolitikai helyzetről tájékoztatva hangsúlyozta: Magyarországnak – a múlthoz hasonlóan – a jövőben úgy kellene ismét élen járnia a reformokban, hogy az a társadalom támogatásával történjék. “A változásokat tovább kívánjuk vinni, de olymódon, hogy ehhez megszerezzük a társadalom támogatását” – tette hozzá.

“Nem fogunk olyan változásokat elindítani, amelyek társadalmi ellenállásba ütköznek, vagy amelyek egy újabb népszavazásba torkollnak” – jelentette ki a szocialista párti politikus, utalva arra: Magyarországnak semmi szüksége nincs arra, hogy olyan népszavazások legyenek, amelyek – meggyőződése szerint – a magyar politikai életet rossz irányba viszik.

A kialakult helyzet kezeléséhez szükség van arra, hogy megváltoztassuk az egészségbiztosításról szóló törvényt – hangoztatta az MSZP elnökhelyettese, hozzátéve: az egészségügyi miniszter felmentése nem vezethet politikai instabilitáshoz. “Most van módunk és időnk, hogy lefolytassuk a programról szóló vitát, valamint elhatározzuk az ehhez szükséges szervezeti, illetve személyi változásokat.”

Elkerülnék az előrehozott választásokat

Szekeres Imre reményét fejezte ki, hogy a jelenlegi kormánykoalíció fennmarad, s elmondta: német tárgyalópartnerei előtt egyértelművé tette, hogy az MSZP el kívánja kerülni az előre hozott választásokat.

Egyéb kérdésekről szólva az MSZP elnökhelyettese közölte: egyetértésben az SPD-vel, az Osztrák Szociáldemokrata Párt bevonásával háromoldalú konzultációkat kezdeményeznek Európa biztonsági helyzetéről, illetve a követendő biztonságpolitikáról. Ugyancsak egyetértés volt azzal kapcsolatban: újra kell indítani az európai szociáldemokrata pártok közötti párbeszédet arról, hogy milyen korszerű – a globalizáció körülményeit is tiszteletben tartó – szociáldemokrata programra van szükség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik