Belföld

Nem tetszik Európának az előrehozott választás ötlete

admin
admin

2008. 03. 31. 21:11

A német Szociáldemokrata Párt, az SPD elnökének, illetve főtitkárának ezzel kapcsolatos álláspontjáról Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese tájékoztatta hétfőn a magyar sajtó képviselőit, miután Berlinben tárgyalásokat folytatott Kurt Beck pártelnökkel, valamint Hubertus Heil főtitkárral.

Szekeres szerint az SPD vezetői a magyar belpolitikai helyzetről kapott tájékoztatás után kifejtették: az előre hozott választások nemcsak az országnak, illetve az MSZP-nek, hanem Európának sem használnának, mert egyfajta instabilitást indíthatnának el.

Az MSZP elnökhelyettese szerint “ez a politikai állásfoglalás rendkívül fontos az MSZP számára. Megerősít bennünket abban a meggyőződésünkben, hogy demokratikus úton, tárgyalásokon keresztül kell konszolidálni a kormánykoalíció helyzetét.”

Demokratikus módon, tárgyalásokon keresztül kell kialakítani olyan politikai helyzetet Magyarországon – beleértve az ellenzékkel való együttműködés lehetőségének keresését is – , amelynek révén az ország visszaszerezheti azt az élenjáró szerepet, amelyet a változásokban korábban betöltött, s amely a magyar társadalom számára az érdemi jövőt jelentheti.

Szükséges a társadalom támogatása

Szekeres elmondta, hogy német tárgyalópartnereit a magyar belpolitikai helyzetről tájékoztatva hangsúlyozta: Magyarországnak – a múlthoz hasonlóan – a jövőben úgy kellene ismét élen járnia a reformokban, hogy az a társadalom támogatásával történjék. “A változásokat tovább kívánjuk vinni, de olymódon, hogy ehhez megszerezzük a társadalom támogatását” – tette hozzá.

“Nem fogunk olyan változásokat elindítani, amelyek társadalmi ellenállásba ütköznek, vagy amelyek egy újabb népszavazásba torkollnak” – jelentette ki a szocialista párti politikus, utalva arra: Magyarországnak semmi szüksége nincs arra, hogy olyan népszavazások legyenek, amelyek – meggyőződése szerint – a magyar politikai életet rossz irányba viszik.

A kialakult helyzet kezeléséhez szükség van arra, hogy megváltoztassuk az egészségbiztosításról szóló törvényt – hangoztatta az MSZP elnökhelyettese, hozzátéve: az egészségügyi miniszter felmentése nem vezethet politikai instabilitáshoz. “Most van módunk és időnk, hogy lefolytassuk a programról szóló vitát, valamint elhatározzuk az ehhez szükséges szervezeti, illetve személyi változásokat.”

Elkerülnék az előrehozott választásokat

Szekeres Imre reményét fejezte ki, hogy a jelenlegi kormánykoalíció fennmarad, s elmondta: német tárgyalópartnerei előtt egyértelművé tette, hogy az MSZP el kívánja kerülni az előre hozott választásokat.

Egyéb kérdésekről szólva az MSZP elnökhelyettese közölte: egyetértésben az SPD-vel, az Osztrák Szociáldemokrata Párt bevonásával háromoldalú konzultációkat kezdeményeznek Európa biztonsági helyzetéről, illetve a követendő biztonságpolitikáról. Ugyancsak egyetértés volt azzal kapcsolatban: újra kell indítani az európai szociáldemokrata pártok közötti párbeszédet arról, hogy milyen korszerű – a globalizáció körülményeit is tiszteletben tartó – szociáldemokrata programra van szükség.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Swedish 15-year-old girl Greta Thunberg holds a placard reading "School strike for the climate" during a protest against climate change outside the Swedish parliament on November 30, 2018. - In more than hundred cities across Sweden, environmentalists have organised protests, partly inspired by Greta Thunberg, who strikes every Friday against climate change outside the parliament since several months. UN's annual climate talks which this year will take place in Poland starts on December 2, 2018. (Photo by Hanna FRANZEN / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.