Belföld

Gyurcsányt váratlanul érte az SZDSZ bejelentése

Látom és értem, hogy Horváth Ágnes menesztése élesebb reakciót váltott ki az SZDSZ-ben, mint amire számítottam - mondta Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök nem akar kisebbségben kormányozni, sem otthagyni a pártot, sem új pártot alapítani.

A miniszterelnök beszámolt arról: a szombati pártértekezlet előtt több nappal az SZDSZ vezetői fogalmazták meg, hogy ha a pénztártörvénynél az MSZP nem fogadja el az SZDSZ akaratát, akkor minisztercserére van szükség. Minderről az ATV hétfőn este sugárzott Friderikusz Most című műsorának délutáni felvételén beszélt.

Arra a felvetésre, hogy egy ilyen személyi döntést talán az SZDSZ vezetésének is jóvá kellett volna hagyatnia saját pártjával, a miniszterelnök azt mondta, nem hiszi, hogy ez így van. Emlékeztetett arra: a két párt többedszer kötött már egymással koalíciós szerződést, és abban nem véletlenül szerepel az, hogy a miniszterek felmentése a kormányfő joga, és ebben szabadon dönt.

Gyurcsány sajnálja

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, nem akarta, hogy az SZDSZ-t megbántsa ezzel a döntéssel, és sajnálja, hogy így élték meg az egészségügyi miniszter felmentését, de ha érdemi és jelentős változást akarnak, ahhoz új ember kell.

Megjegyezte, Horváth Ágnes nagyon elegánsan vette, amikor ezt közölte vele.

A kormányfő megjegyezte: az MSZP is elviselte az eddigi bírálatokat az SZDSZ-től, többek közt akkor is, amikor egy kormánytag a népszavazás estéjén fogalmazott meg véleményt róla.

Nem fog megbukni

Egy másik kérdés kapcsán, hogy a népszavazás után még azt mondta, minden miniszter a helyén marad, Gyurcsány Ferenc úgy reagált: egy kormányfőtől ez a normális viselkedés, a döntés bejelentéséig mindig is tagadta a személyi változásokat.

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy ez nem a legnagyobb ellenzéki párt, “itt nem lehet biztos magában a pártelnök”, ráadásul nagyon nehéz időszakon vannak túl, de elhamarkodottak azok, akik abban bíznak, hogy most megbukik.

Nem akar kisebbségben kormányozni

Megfogalmazása szerint az is politikusi erény, ha valaki ilyen krízishelyzetben higgadt tud maradni.

A koalícióval kapcsolatban leszögezte: április 30-ig az a dolguk, hogy tárgyaljanak, neki pedig az a feladata, hogy megteremtse az együttműködés feltételeit. “Gondolnom sem szabad a kisebbségi kormányzásra” – jelentette ki.

A miniszterelnök-pártelnök kizárta annak a lehetőségét, hogy új pártot alapítana, mert – mint fogalmazott – ez az MSZP elárulása lenne.

Arra a kérdésre, nincs-e az a pont, amikor ezt a pártot magára kell hagyni, azt válaszolta: nincs, mert ez az egyetlen olyan párt, amely képes egyensúlyt tartani a populizmussal és a nemzeti radikalizmussal szemben.

Gyurcsány Ferenc arról a friss felmérésről, amely szerint a budapestiek többsége is inkább Orbán Viktor támogatja vele szemben, azt mondta: ez azért lehet, mert nem tudják, milyen az igazi Orbán Viktor, és csak az illúziót akarják látni. Ez egy veszélyes szirénhang – mondta, hozzátéve, nekik feladatuk az is, hogy megmutassák mit takar ez az illúzió, még akkor is, ha ez egy hosszú folyamat lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik