Belföld

Gyurcsány: felül lehet vizsgálni a koalíciós szerződést

A miniszterelnök a szocialista frakció előtt kiemelte: az egészségügyben a változatlan célok eléréséhez új megoldásokat kell találni. Gyurcsány a kormányprogram és a koalíciós szerződés felülvizsgálatát sem zárta ki.

Gyurcsány Ferenc hétfő reggel ismertette a frakcióval az egészségügyi miniszter menesztésének hírét. Mint a miniszterelnök fogalmazott, nem kevesebb reform, hanem több biztonság kell. Véleménye szerint változatlan célokhoz új megoldások kellenek, ezért felvetette a kormányprogram felülvizsgálatának lehetőségét is.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a hosszú távú célok mellett rövid távon sem elfogadható az egészségügyi szolgáltatások minőségromlása, a működési és a minőségi szempontok ugyanolyan fontosak, mint a szerkezeti átalakítás.

Gyurcsány az eddigi munkával kapcsolatos kritikaként kiemelte: a biztosításnak jobban a biztosítottakról kell szólnia. Ezért párbeszédet sürgetett.

Felszólította a koalíciót, hogy április 30-ig találják meg az új megoldást az egészségügyben.

A miniszterelnök nem lát vitát a koalíciós pártok között, de a ciklus felénél nem tartja kizártnak a koalíciós szerződés felülvizsgálatát.

Lapunk helyszíni tudósítója szerint Karsai József MSZP-s képviselő elhagyta az üléstermet – a mellette tartott szimpátiatüntetésre ment -, ám várhatóan visszatér majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik