Belföld

Der Standard: inog a magyar kormánykoalíció

Az osztrák napilap megítélése szerint Gyurcsány Ferenc kormányfő azzal, hogy a hét végén visszalépett az állami egészségbiztosítás részleges privatizációjától, saját bőrét mentette a pártján belül.

Nem is annyira a referendumon elszenvedett vereség ténye, hanem annak mérete miatt szólalt meg a vészcsengő. Több százezer szocialista törzsválasztó szavazott saját kormánya takarékossági intézkedései ellen – írta a Der Standard. Orbán Viktor demagógiája szemlátomást sikeres, pártjának, a Fidesznek népszerűségi értékei a magasban szárnyalnak: ha most tartanák a választást, a jobboldal lazán a szavazatok kétharmadára számíthatna – hangsúlyozza a liberális lap.

Gyurcsány, aki eddig a saját, tulajdonképpen még mindig posztkommunista pártján belüli szembenállás ellenére is keresztülvitte a reformprogramot, a belső és a külső nyomásra most mégis beadja a derekát – állapította meg a Der Standard. Ebből azt a következtetést vonta le, hogy kormányzásának hátramaradó két évében reformokra már nemigen lehet számítani.

„Már ha egyáltalán marad két éve: ugyanis a felvizezett betegbiztosítási reform miatt felbomolhat a liberális SZDSZ-szel kötött szövetség – vélekedett az elemző, aki szerint elképzelhető, hogy a liberális koalíciós partner kitart minisztere mellett. A liberálisokat csak az foghatja vissza, hogy a közvélemény-kutatásokban jelenleg egy-két százalékos támogatottsági szinten állnak.

A tekintélyes svájci világlap, a Neue Zürcher Zeitung ugyancsak arról írt hétfői számában, hogy válságba jutott a magyar koalíció. Az a megsemmisítő vereség, amelyet Gyurcsány Ferenc a március elején megrendezett népszavazáson az ellenzéktől elszenvedett, kezdi éreztetni a hatását – állapította meg a hét végén kialakult helyzetről a tudósítás szerzője. Egyebek között aláhúzta, hogy ha a koalíció széthullana, a reformokkal szemben fellépő Fidesz győzelmét – méghozzá átütő győzelmét – biztosra lehetne venni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik