Belföld

Új egészségügyi minisztert akar Gyurcsány

A koalíciós megállapodás nem szentírás jelentette ki a miniszterelnök, újra kellene azt gondolni, egyben kéri azt, hogy a két koalíciós párt jelöljön egy új egészségügyi minisztert. Az ellenzék szerint Gyurcsánynak is mennie kéne.

A koalíciós megállapodás nem szentírás, én is úgy gondolom, hogy két év elmúltával újra kell gondolni. A koalícióval nem lehet játszani, a koalícióval nem lehet zsarolni – jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke a szocialista párt szombati budapesti országos pártértekezletén.

Az MSZP politikusa a tanácskozáson mondott több mint egy órás beszédében az SZDSZ-re célozva úgy fogalmazott: nem lehet zsarolni, “nem lehet úgy viselkedni, mint egy megbántott szerető (…) Ez eddig nem volt szokás, határozottan azt kérem, hogy ne is legyen”. Gyurcsány Ferenc szerint a sikertelenséget és a frusztrációt egyik koalíciós fél sem oldhatja fel azzal, hogy a másikon köszörüli a nyelvét.

A kormányfő szerint az egészségügyi reformpolitika mögött elfogyott a támogatás, új megoldásokra van szükség, amelyeket egy új miniszter hitelesíthet, ezért azt javasolta, hogy a koalíciós partnerrel közösen jelöljenek másik tárcavezetőt Horváth Ágnes helyére. Ezt közölte már Kóka János SZDSZ-elnökkel és Horváth Ágnessel is.

A kormányfő egy órányi beszédet tartott (fotó:MTI)

A kormányfő egy órányi beszédet tartott (fotó:MTI)

Gyurcsány Ferenc szerint a jövőben a kormányzást mind az MSZP, mind az SZDSZ részéről kevesebb hangzatos kijelentésnek kell jellemeznie. Vitaindítójában az MSZP politikusa a koalíciós partnerről szólva azt is mondta: azt üzeni liberális barátainak, hogy szálljanak le a magas lóról.

SZDSZ: nem ülünk magas lovon

Horn Gábor az SZDSZ ügyvivője, kommentálva a kormányfő kijelentéseit elmondta, hogy hétfőn a párt frakciója és ügyvivő testülete összevont ülést tart, amelyen megtárgyalják majd a teendőket, azonban elször látni akrják a programokat, mert az SZDSZ azok alapján dönti el, hogy részt tud-e venni a további közös munkában.

A miniszterelnöknek arra a felvetésére, amely szerint új egészségügyi minisztert kell kinevezni, úgy felelt, hogy Horváth Ágnes kiválóan végzi a munkáját, de “a reform a programokról, nem pedig a személyekről szól”.

A koalíciós szerződés esetleges felülvizsgálását úgy értékelte, hogy a szabad demokraták tavaly már javasolták az évenkénti felülvizsgálatot, és múlt év nyarán már ki is egészítették a korábbi megállapodást. A kormányfőnek arra kijelentésére, hogy SZDSZ-nek le kell szállnia a magas lóról, Horn Gábor csak annyit mondott: “nem mi vagyunk magas lovon, az ország van nehéz helyzetben”.

Vele vagy nélküle

A pártértekezleten a kormányfő érintette saját helyzetét is. Úgy látja, minden személyi kérdést meg lehet vitatni.

Megfogalmazása szerint senki nem született pártelnöknek vagy miniszterelnöknek. “A demokratikus politikus nem kiválasztott istenkirály (…), nem a sors, a kegy, a teremtő, nemzeti lélek, az eleve elrendeltetés, a történelmi kiválasztottság okán politikus, hanem mert az övéi megválasztották” – hangoztatta, hozzátéve: őt is csak az övéi válthatják le.

Mint hangsúlyozta: addig az MSZP elnöke vagy miniszterelnök, amíg a párt úgy látja, hogy “vele dolga van”. Megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy ez nem azt jelenti, hogy távozni készülne.

Inkább mindkettő nélkül

Az ellenzéki párok vegyesen értékelték a miniszterasszony menesztését: a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) üdvözölte Horváth Ágnes menesztését a kormányból, bár ennek már egy éve meg kellett volna történnie – jelentette ki Semjén Zsolt, a párt elnöke. A Fidesz részéről inkább úgy vélik Gyurcsány bárkit meneszt maga helyett. Ehhez a vonalhoz csatlakozott az MDF-is, részükről a kormányfő kudarcának titulálták a menesztést, és bűnbaknak érzik Horváth Ágnest.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.