Belföld

Gyurcsány: megint a populizmus áll nyerésre

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint vesztésre áll a nemzeti progresszió ügye a szociális populizmussal szemben. A szocialista párt elnöke az MSZP szombati budapesti országos pártértekezletén úgy fogalmazott, legsúlyosabb személyes felelősségének azt tartja: 2006 tavaszán-nyarán nem közölte az országgal, hogy több dologban tévedtek a kormányzás során, több dolgon változtatni kell, és ehhez segítséget kér.

Meg akartam spórolni ezt a szembenézést, mert azt hittem, a kormányzással felül lehet írni. Igazi politikai, és lehet, hogy történelmi tévedés volt – tette hozzá a szocialista politikus.

A tanácskozás elején tartott vitaindítójában Gyurcsány Ferenc azt is elmondta: a szocialista pártnak is felelőssége van abban, hogy 2002-ben elhitették az emberekkel: néhány száz nap alatt meg lehet oldani a szociális problémákat.

Mint hozzátette, az emberek jogosan kérdezhetik meg, most akkor melyik párt az MSZP: amelyik bevezette a 13. havi nyugdíjat és emelte a családi pótlékot, vagy amelyik bevezette a vizitdíjat.

Ezt követően arról beszélt, hogy újra kell szervezni a nemzeti progresszió erőit és programját, ez a következő évek programja. Ez nemcsak a kormányzást és a szocialista pártot érinti, hanem az egész országot, az egész társadalmat, az MSZP kapcsolatait, együttműködéseit.

Gyurcsány Ferenc szerint a jövőben a kormányzást mind az MSZP, mind az SZDSZ részéről kevesebb hangzatos kijelentésnek kell jellemeznie. Vitaindítójában az MSZP politikusa a koalíciós partnerről szólva azt is mondta: azt üzeni liberális barátainak, hogy szálljanak le a magas lóról.

Beszédében arra hívta fel a küldöttek figyelmét, hogy tartani kell magukat az eddigi költségvetési politikához, ami nem ad lehetőséget arra, hogy osztogassanak a választások előtt, hiába fogják ezt kérni tőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik