Belföld

Balhé és avatás a gárdistáknál

Több száz gárdista tett esküt szombat délután a fővárosi Hősök terén. A Magyar Gárda parancsnoka és a Jobbik elnöke azt mondta: megduplázták létszámukat, tagjaik most már több mint ezren vannak. A téren megjelent tiltakozókat szidalmazták és elkergették.

A rendezvény idejére a rendőrség kordonokkal teljesen körbezárta a Hősök terét, az érdeklődők, akiknek száma meghaladta a félezret, csak a gárdisták által megnyitott kapukon mehettek be az elzárt területre.

Az árpádsávos, jobbikos és nemzeti színű zászlókat lobogtató szimpatizánsok tapssal köszöntötték az avatásra katonai alakzatban bevonuló gárdistákat, akik a Szent Korona másolata előtt tettek esküt.

Az újonnan avatott több száz gárdista között egy “senior” és egy “kadét” szakaszt is avattak. Az idős gárdatagok az 1956-os forradalom aktív résztvevői, míg a fiatalok 18 év alatti gárdistajelöltek – mondta Pörzse Sándor újságíró, a rendezvény moderátora.

Balhé és avatás a gárdistáknál 1

Az avatás során egy férfi a kordonon kívülről tojással akarta megdobálni a gárdistákat és azok szimpatizánsait, őt a rendőrök vezették el a térről.

Dósa István, a Magyar Gárda főkapitánya az eskütételt követően mondott beszédében úgy fogalmazott: ha a politikai elit “nemzetellenes” politikát folytat, minden erejükkel fel fognak lépni ellene, mert egyre erősebbé válnak, létszámuk és támogatottságuk napról-napra növekszik.

Balhé lett a vége

Leköpdösték és szidalmazták azt a mintegy tíz fiatalt, akik a Magyar Gárda és a szélsőségek elleni tiltakozásul takarítóeszközökkel a kezükben jelentek meg a Hősök terén a gárdista avatás után szombaton. A tiltakozó flashmob (villámgyülekezés) résztvevőit kikergették a térről.

A gárda szimpatizánsai elkergették a tüntetőket (Fotó: MTI)

A gárda szimpatizánsai elkergették a tüntetőket (Fotó: MTI)

A bántalmazott fiatalok egyike elmondta: azzal az akciójukkal, hogy adott jelre elkezdtek takarítani a Hősök terén, jelképesen a szélsőséges eszméket akarták eltávolítani a térről. Amikor azonban seprűvel, porszívóval, légfrissítő spary-vel és felmosó vízzel megjelentek a gárda rendezvényének helyszínén, a gárda szimpatizánsai körbevették, majd szidalmazni és bántalmazni kezdték őket.

A fiatalok a Szépművészeti Múzeum lépcsőjére menekültek, ahol rendőrök védték meg őket a további atrocitásoktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik