Belföld

Zsarolja egymást a koalíció?

Az SZDSZ nem zsarolja az MSZP-t, hanem a koalíció keretei között próbálja megvalósítani a programját – reagált a liberális párt Mesterházy Attila (MSZP) előző napi nyilatkozata kapcsán, amely szerint újra kellene tárgyalni a koalíciós szerződést. Hiller István minden kijelentést támogat, amely az új magyar szociáldemokrácia programjának meghatározására irányul.

Léderer András, az SZDSZ Új Generáció elnöke közleményében egyes szocialista politikusok régi szokásának nevezte, hogy saját pártjukon belül az SZDSZ kritizálásával szeretnék jobb helyzetbe hozni magukat. Ilyenkor kerül elő az a nézet, hogy az SZDSZ zsarolja az MSZP-t, és „ezt nem szabad tovább engedni” – tette hozzá.

Az ügy előzménye, hogy Mesterházy Attila, az MSZP harmadik platformjának vezetője szerdán az MTI-nek azt mondta, újra kell tárgyalni a koalíciós szerződést. Ezért felkérik Gyurcsány Ferencet, hogy az SZDSZ tisztújítása után haladéktalanul kezdeményezzen ez ügyben tárgyalásokat a szabad demokratákkal. Támogatják ugyanakkor a koalíciós együttműködést, hisznek annak jövőjében, de a jövőt beárnyékolhatja egyik vagy másik fél kompromisszumképtelensége, zsarolása vagy felelőtlensége. Ez elvezethet oda, hogy adott körülmények között az MSZP számára lesz vállalhatatlan a koalíció – hangoztatta Mesterházy Attila, aki hisz abban, hogy van lehetőség a kisebbségi kormányzásra.

Léderer András csütörtökön ezzel kapcsolatban kiemelte: az SZDSZ mindig azt mondta, hogy amíg – akár kompromisszumokkal – meg tudja valósítani a programját, addig van értelme a koalíciónak. A liberális párt az egészségügyi reformot nem ráerőlteti az MSZP-re, hanem a két koalíciós párt az ország iránti felelősségnek engedelmeskedve közösen végrehajtja a kormány programját. Ha egyedül az SZDSZ-en múlik, másképp vezették volna be a vizitdíjat, máshogy szabályozzák a kórházi kapacitásokat, és máshogy valósítanánk meg a biztosítási reformot.

Kisebbségi kormányzásra van és volt példa Európában. Szerinte azonban az SZDSZ kormánypárt marad, mindaddig, amíg az MSZP tartja magát a 2006-ban aláírt, majd 2007-ben megerősített koalíciós szerződéshez – közölte Léderer. Ha az MSZP nem tartja magát az általa is vállaltakhoz, valóban megszűnik a koalíció. Ebben az esetben a liberálisok az MSZP-kormány ésszerű javaslatait természetesen ellenzékből is támogatni fogják – vetítette előre a liberális politikus.

Hiller István oktatási miniszter, az MSZP volt elnöke a témában azt mondta, minden olyan kijelentést támogat, amely az új magyar szociáldemokrácia programjának meghatározására irányul. A kisebbségi kormányzás lehetőségére úgy reagált, hogy ő azzal ért egyet, hogy az új magyar szociáldemokrácia programját közösen alakítsák ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik