Belföld

Nincs még vége a vasúti sztrájknak

A sztrájk folytatásáról döntött a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ), de annak konkrét időpontját még nem közölte.

Az érdekképviselet országos választmánya az elnökséget hatalmazta fel arra, hogy meghatározza a sztrájk folytatásának időpontját és időtartamát.

A VDSZSZ továbbra is 10 százalékos alapbérarányos pótlék kifizetését követeli a kiszervezett munkavállalók – így a MÁV Gépészeti ZRt., a MÁV Start ZRt., valamint a MÁV Trakció ZRt. dolgozói – részére. A MÁV Cargo ZRt. privatizációs bevételéből továbbá 250 ezer forint kifizetését követeli valamennyi vasutas munkavállalónak.

Az érdekképviselet a kollektív munkaügyi vita tárgyát időközben kibővítette a 38 szárnyvonalon a személyszállítás további fenntartására vonatkozó korábbi követelésével, valamint a pénzügyminiszter által bejelentett 1,1 százalékos inflációnövekedés kompenzálására irányuló igényével.

A munkáltató szerint ezek teljesíthetetlen követelések. A február 1-jén hajnalban elkezdett határozatlan idejű sztrájkot az érdekképviselet már többször felfüggesztette, a felek álláspontja azonban az eltelt időszakban sem a sztrájk, sem a felfüggesztés ideje alatt folytatott egyeztetéseken egy lépést sem közelített egymáshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik