Belföld

Nem számon kérhetőek a bíróságaink

Egy frissen bemutatott jelentés szerint bár a magyar bíróságok nem nevezhetők korruptnak, számon kérhetőségük és átláthatóságuk azonban nem kielégítő. A közvélekedés ráadásul nem a leghízelgőbb.

A Transparency International (TI) magyarországi tagozata a Világbank és az EBRD által végzett kutatásra hivatkozva állást foglalt a magyar igazságszolgáltatás működéséről, és javaslatokat tett a helyzet orvoslására. A 2002 és 2005 közötti folyamatokat vizsgáló jelentés szerint statisztikailag kimutatható bírósági korrupcióról nem beszélhetünk Magyarországon.

Ám egy 2005-ös, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács által megrendelt felmérés szerint a megkérdezettek 20 százaléka úgy vélekedett, hogy a bírósági döntések korrupcióval befolyásolhatóak. „A bíróságok működése nem átlátható, számon kérhetőségükre a jelenlegi szabályozás és igazgatási struktúra mellett nincs mód” – olvasható az állásfoglaló dokumentumban.

A TI szerint a bírósági igazgatási rendszerben reformra van szükség, az állam demokratikus működésére és gazdasági növekedésére nézve elengedhetetlen a bíróságok megfelelő ítélkezési gyakorlata.

Az igazságszolgáltatás átlátható működéséhez a TI javaslatot tesz a munkaerő megfelelő objektív alkalmazására, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács működésének átláthatóvá tételére, és a bírósági iratok és korrupciós esetek nyilvánosságra hozatalára is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik