Belföld

Átpártoltak a Fideszhez az idősek

A rendszerváltás óta még egyetlen pártnak sem volt akkora rokonszenvtábora, mint jelenleg a Fidesznek, amely 39 százalékon áll, a biztos pártválasztók körében pedig 67 százalékon, míg az MSZP 16, illetve 24 százalékon – írta a Népszabadság a Szonda Ipsos márciusi felmérésére hivatkozva.

Népszavazás sikere sok új szavazót hozott a Fidesznek. Az e havi, 4 százalékpontos bővülés 39 százalékra növelte a párt támogatottságát a választókorú népességben. Az MSZP nem annyira támogatókat veszített, sokkal inkább táborának önbizalma és választási kedve csappant meg. Az MDF és az SZDSZ pozíciói valamelyest gyengültek. Az előbbi két hónapja szorult az 5 százalékos küszöb alá, az utóbbi tartósan ott található.

Már 3 millió fölött

A Fidesszel szimpatizálók száma jelenleg meghaladja a 3 milliót. Az ellenzéki párt jelenlegi táborának gerincét azok adják, akik a parlamenti választáson is rájuk voksoltak. A 2006-ban rájuk szavazók kilenctizedét megtartották. Továbbra sem jellemző, hogy egykori szocialisták átpártoltak volna, igaz, ezúttal a korábbinál valamivel többen találhatók közülük a Fidesz támogatói körében – nagyjából 250 ezren.

A települési kategóriák tekintetében meglehetősen kiegyenlítetté vált a Fidesz tábora: Budapesten 36, a vidéki városokban 39, a falvakban 41 százalékot ér el.

Átpártoló idősek

Az MSZP-t a választásra jogosultak 16 százaléka támogatja, ami nagyjából megfelel a tavaly ősz óta tartó szintnek. Egyedül a 60 év felettiek körében szenvedett érzékeny veszteségeket a párt, a rendszerint 30 százalékot közelítő támogatottság 22 százalékosra apadt. Régi sztereotípia lett ezáltal a múlté, most már az idősek körében is egyértelmű a Fidesz fölénye (32 százalékon áll).

A szocialisták kedvetlenebbé váltak ebben a hónapban, amíg februárban 72, most csak 66 százalék tartja magát aktív szavazónak (ez legfeljebb 900 ezer fő). Hangulatukra jellemző, hogy többségük (55 százalékuk) úgy tartja, hogy rossz irányba halad Magyarország, s csak 38 százalék van ellenkező véleményen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik