Belföld

A botrány miatt szakadhat az SZDSZ

Valószínűleg új tisztújító küldöttgyűlést hív össze mai ügyvivő testületi és frakcióülésén az SZDSZ. Ha a pártnak nem sikerül kezelni az elnökválasztás kapcsán kirobbant botrányt, szakértőink szerint az a párt szakadásához vagy teljes elgyengüléséhez vezethet.

Összevont ügyvivő testületi és frakcióülést tart kedden a Szabad Demokraták Szövetsége. Az ülésen azonban sem Fodor Gábor, sem Szent-Iványi istván, sem pedig John Emese nem vesz részt. A napirendre elsősorban az egészségbiztosítási törvénnyel kapcsolatos kérdések kerültek, ám szó lesz a párt tavaly tavaszi elnökválasztását kísérő botrányokról, illetve egy esetleges előrehozott tisztújító küldöttgyűlés összehívásáról is. Kóka János mindenesetre azt javasolja a párt ügyvivő testületének, hogy kezdeményezze rendkívüli küldöttgyűlés összehívását az országos tanácsnál.

Mindenki tisztújítást sürget

Az ügyvivői testületi tagságát pénteken felfüggesztett John Emese és Szent-Iványi István távolmaradását pénteki elhatározásával indokolta, Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter pedig más, korábban egyeztetett elfoglaltságai miatt nem tud részt venni az ülésen. Fodor Gábor, valamint Béki Gabriella, John Emese és Szent-Iványi István pénteken felfüggesztette tagságát az SZDSZ ügyvivői testületében (üt), mert szerintük a tavalyi elnökválasztáskor történt visszaélések és a Jüttner-jelentés kapcsán az üt nem hozta meg a szükséges politikai döntést. Kóka János viszont közölte: azok lemondását várja, akik részt vettek a csalásban. (Az üt egyébként így nyolctagúra zsugorodott: munkájában jelenleg Demszky Gábor, Eörsi Mátyás, Gusztos Péter, Horn Gábor, Magyar Bálint, Világosi Gábor, Wittinghoff Tamás és Weinek Leonárd vesz részt).

Felfüggesztették tagságukat (John Emese, Fodor Gábor és Szent-Iványi István) (Fotó: MTI)

Felfüggesztették tagságukat (John Emese, Fodor Gábor és Szent-Iványi István) (Fotó: MTI)

John Emese lapunknak elmondta, reméli, hogy a keddi ülésen döntés születik a tisztújításról. Véleménye szerint lépésükkel erős nyomást gyakoroltak a pártra. “Abban nem vagyok partner, hogy alaptalanul vádoljanak meg embereket, bizonyítás nélkül gyanúsítsanak meg valakit. A pártnak az lenne a legjobb, ha mielőbb tisztázódna az ügy és a küldöttek döntenének az elnök személyéről” – hangsúlyozta a politikus.

Gulyás József, a párt Országos Tanácsának (OT) elnöke – aki korábban azt mondta, egyetért Fodorék döntésével – azt nyilatkozta, hogy ő maga és az ügyvivői testületből azok, akik egyben frakciótagok is, értelemszerűen részt vesznek a frakció munkájában. Hozzátette: politikai hiba volt, hogy idáig nem sikerült lezárni ezt az ügyet, mert véleménye szerint az SZDSZ-nek az lett volna a jó, ha minél hamarabb döntenek a küldöttgyűlés összehívásáról.

A tisztújítást egyébként egyre többen sürgetik. Az ügyvivői testületi tagságát felfüggesztett politikusok mellett például Gusztos Péter is. Ő azonban átgondolatlan és felelőtlen lépésnek tartja, hogy az SZDSZ ügyvivői testületének több tagja is felfüggesztette mandátumát, „rossz ízű, nyomásgyakorló eszköznek” nevezte a kivonulást.

Szakadáshoz is vezethet

Fodorék lépése azt mutatja: nem fogadják el azt a döntést, hogy nincs szükség új küldöttgyűlésre, és ennek megtartását szeretnék elérni. Így a párt továbbra is megosztott a kérdésben, a vita elmélyült, és éppen az árt leginkább az SZDSZ-nek, ha nem tud egységesnek mutatkozni – véli Szomszéd Orsolya. A Vision Consulting elemzője szerint eddig a szembenálló felek félretették ellentéteiket és úgy tűnt, együtt tudnak dolgozni a párt érdekében, míg most a konfliktusuk nyílttá vált. „Fodor markáns lépése pedig azt vetítheti előre, hogy a politikus elhagyja a pártot, ha nem kerül sor új elnökválasztásra, ami a párt szakadásához is vezethet. De a döntésig komoly viták várhatók, a nyílt kampány pedig rányomja a bélyegét az SZDSZ cselekvőképességére” – véli a politológus.

Fodor és Kóka - a botrány miatt szakadhat a párt? (Fotó: MTI)

Fodor és Kóka – a botrány miatt szakadhat a párt? (Fotó: MTI)

Egyelőre csak vesztese van az SZDSZ-ben a pártelnök-választási botránynak. Ha nem zárják le a párt rivalizáló vezetői a konfrontációt, a párt végleg elgyengülhet – véli Mráz Ágoston Sámuel. A Nézőpont Intézet elemzője szerint a tét nagy: a küldöttgyűlés vesztesének alighanem távoznia kell majd a pártból. Az egyelőre népszerű Fodor veresége esetén azonban a különválás és új párt alapítása sem zárható ki.

Fodor is veszíthet a botránnyal

Mráz szerint a Fodor-Kóka párharc egyelőre döntetlenül áll. „Tény: Kóka János elnöki kompetenciája komoly csorbát szenvedett miután nem sikerült megakadályoznia a botrány eszkalációját. Hiába próbálkozott belső vizsgálattal, látványos népszavazási kampánnyal vagy az adóreformalap ötletével, február óta csak a megválasztása körüli visszásságokról szólnak a hírek. Nem tekinthető azonban nyertesnek Fodor Gábor sem” – mondta a politológus lapunknak.

Hozzátette: az elmúlt hónapokban kialakított higgadt zöldpolitikusi imázsát feladva harcos konfrontációt vállalt Kókával szemben, amely árthat párton belüli és országos népszerűségének is. „Ha ő vagy bizalmasai belekeverednek a botrányba, nem lehetnek többé a párt megújításának reménységei. Ebben az esetben csak egy harmadik ember (Szent-Iványi István, esetleg Gusztos Péter) mentheti meg a szabad demokratákat az összeomlástól” – hangsúlyozza a szakértő.

Az SZDSZ belső válsága nem jelenti az SZDSZ-frakció belső válságát. A figyelemelterelés vagy a rivalizáló csoportok közötti különbségtétel érdekében azonban felmerülhet a népszerűtlen szocialistákhoz fűződő viszony újradefiniálása. Az egészségbiztosítás vagy az adócsökkentés erre több lehetőséget is kínál. A szocialisták egyelőre látványos nyugalommal figyelik az SZDSZ-ben zajló eseményeket. Egyrészt számukra csak kedvező, ha a népszavazás utáni hetek nem az MSZP, hanem az SZDSZ botrányáról szólnak, másrészt tudják: az MDF-fel való együttműködés esetén a szabad demokratákra nincs is szükség a kormánytöbbséghez. Így a népszavazási vereségért is az SZDSZ-t tehetnék felelőssé.

Hasonlóan vélekedik Szomszéd Orsolya is. A politológus szerint az MSZP is kíváncsian várja, miként alakul a viszály az SZDSZ-ben, a szocialisták ugyanis abban eltökéltek, hogy el akarják kerülni az újabb népszavazást, de az egészségbiztosítási törvény sorsára, és a koalíciós viszonyra komoly hatással lehet az SZDSZ-es belháború.

Újabb álküldöttek kerültek elő

Mindeközben tovább dagad a botrány a liberális elnökválasztás körül. Az eddigi négy borsodi „álküldött” után újabb két gyanús esetre derült fény. A szabolcsi küldöttek névsorában feltűnt Vass Albert gulácsi polgármester neve is. A párt megyei irodavezetője szerint Vass tizennégy éve szerepel az SZDSZ megyei szervezetének tagnyilvántartásában, annak ellenére, hogy a polgármester nem tudott arról, hogy az SZDSZ-ben párttagként nyilvántartják és nem vett részt a küldöttgyűlésen. Aláírása ugyanakkor szerepelt a párt elnökválasztási jegyzőkönyvében, így feltehetően valaki más regisztrált helyette. A Jüttner-bizottság ugyanis megállapította, hogy a polgármester valóban nem volt jelen a voksoláson.

A napokban pedig egy újabb, az SZDSZ tavalyi küldöttgyűlésen történt visszásságot bizonyító fénykép került a Népszabadság birtokába: a fotón Zagyvai Márton, Fodor Gábor legszűkebb kampánystábjának tagja látható a küldöttgyűlésen, kezében egy szavazókártyával. A napilap szerint Zagyvai Márton nem volt regisztrált küldött, tehát nem volt szavazati joga sem. Zagyvai elismerte: hibát követett el, amikor 2007. március 30-án, a tisztújítást megelőző napon feltartott egy szavazókártyát a nyilvános szavazáson, holott nem volt küldött.

„A másnap tartott tisztújításon vendégként vettem részt, nem regisztráltam, nem szavaztam. A felelősséget vállalom, párton belül viselt választott tisztségeimről lemondok” – nyilatkozta múlt héten Zagyvai Márton. Hozzátette: tévedése súlya össze nem hasonlítható az elmúlt hetekben napvilágra került, a másnap tartott tisztújításon elkövetett szabálytalanságokkal. Ő ugyanis a pártelnökről nem szavazott, hanem csak arról, hogy leszállítsák-e tizenhatra a párttagság feltételeként megszabott, 18 éves korhatárt (végül nem szállították le). A napilap információi szerint Zagyvai az SZDSZ Új Generáció egy választmányi tagjától kapta szavazókártyáját, aki előzőleg mást is megkért a helyettesítésére.

Gusztos Péter szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei álküldöttről szóló hír és a Zagyvai Mártonról megjelent fotó új helyzetet teremt a tavalyi tisztázatlan körülményű tisztújítás ügyében. Mint mondta, ezek az esetek azt bizonyítják, hogy „sajnálatosan slendrián módon zajlott a regisztráció”. Hozzátette: ad absurdum elképzelhető, hogy a jogosulatlan voksolóktól mindkét jelölt, Kóka János és Fodor Gábor is kapott szavazatot.

Négy borsodi álküldött elismerte a csalást

Az SZDSZ-elnökválasztáskor történt visszaélésekről először a hírTV egyik februári műsora adott hír. Egy miskolci vállalkozó korábban úgy nyilatkozott: négy-öt jelen nem lévő borsodi küldött helyett mások szavaztak, „mégpedig előre megbeszélt módon Kóka Jánosra”.

Az SZDSZ ügyvivői testülete február 12-én kérte fel Jüttner Csabát, hogy vizsgálja ki, mi történt az elnökválasztáson. A vizsgálat lezárását követően, múlt pénteken Kóka János közölte: a bizottság egyértelműen megállapította, hogy T. Asztalos Ildikó, az SZDSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének elnöke négy illetéktelen küldöttet arra buzdított, hogy a másik elnökjelöltre, Fodor Gáborra szavazzon. Jüttner Csaba elmondta: négy meghallgatott elismerte, hogy T. Asztalos Ildikó, az SZDSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke a párt tavaly márciusi tisztújító küldöttgyűlésén felkérte őket, szavazzanak a jelen nem lévő küldöttek helyett.

T. Asztalos Ildikó ugyanakkor kifejtette: nem fogadja el a Jüttner-bizottság megállapításait, mert nem csalt a tavaly márciusi elnökválasztáson, és nem is szervezett csalást. A liberálisok borsodi elnöke ellentmondásosnak nevezte, hogy vannak olyan emberek, akik a tisztújításon Fodor Gáborra szavaztak, a hírTV-nek nyilatkozó vállalkozó szerint pedig Kóka Jánosra. Kóka szerint viszont a “politikai valószínűsége zéró,” hogy ez a négy ember rá voksolt volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik