Belföld

Ab: nincs esély az újraválasztásra

Júniusban az Alkotmánybíróság két tagjának is lejár a mandátuma. Arra kevés az esély, hogy újraválasztják őket, és egyelőre minden szempontból alkalmas új jelölt sincs.

Nincs komoly esélye annak, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) rövidesen megüresedő két posztjára a lejáró mandátumú Kukorelli Istvánt és Bihari Mihály elnököt újraválasztják. Mindez csütörtökön derül ki, akkorra hívta össze az Országgyűlés elnöke az alkotmánybírákat jelölő bizottságot.

A kormánypártok közös jelöltet próbálnak találni, de a minden szempontból alkalmas jelölt egyelőre nincs meg. Állítólag volt olyan, akinek személyében egyet tudtak volna érteni, de az illető nem vállalta volna a felkérést. A leköszönő tag és a távozó elnök újraválasztása azonban mindeddig nem merült fel a kormánypártoknál – értesült a Népszava.

A Fideszben sincs egyelőre testületi (elnökségi) döntés arról, hogy ki legyen az új bíró. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően az egyik posztra az ellenzék, a másikra a kormányoldal tesz javaslatot, így az egyik jelöltet a Fidesz a KDNP-vel közösen nevez­heti meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik