Belföld

Vasárnaptól Ferihegy is schengeni határ

A ferihegyi repülőtér március 30-án csatlakozik a schengeni rendszerhez, ettől a naptól kezdve megszűnik a határellenőrzés az övezeten belül közlekedő utasok számára.

Március 30-tól a 2A terminál szolgálja ki a schengeni, a 2B terminál pedig a nem schengeni forgalmat. A diszkont légitársaságokat fogadó 1-es terminál a schengeni és a nem schengeni utasokat is fogadja – mondta a repteret üzemeltető Budapest Airport szóvivője, Szollár Domokos. Az útlevélellenőrző pultokat hamarosan lebontják, hogy nagyobb hely álljon rendelkezésre az utasbiztonsági ellenőrzések számára a 2A-n. A nem schengeni utasok esetében megmarad a szigorú útiokmány- ellenőrzés – figyelmeztetett.

A repülőtér schengeni csatlakozásának napja egybeesik a nyári menetrend bevezetésének időpontjával, így a schengeni egyezményhez tavaly decemberben csatlakozott országok légikikötői egységesen március 30-án vezetik be az új határőrizeti rendszert.

A változások nem érintik a poggyász- és utasbiztonsági ellenőrzéseket, hiszen azok a légi közlekedés biztonságát szolgálják – a schengeni csatlakozástól függetlenül – tette hozzá.

A schengeni 2A és a nem schengeni 2B terminált egy átszállófolyosó köti össze, a Ferihegyen átszálló utasok ezt használhatják a terminálok közötti közlekedésre. A folyosóban hat új, két irányba nyitható útlevélellenőrző pult kapott helyet.

A Budapest Airport az elmúlt két évben több mint 100 millió forintot költött a repülőtér schengeni követelményeinek megfelelő átalakítására. Az 1-es terminálon üvegfal választja majd ketté a schengeni és a nem schengeni utasok számára fenntartott tranzitvárót

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik