Belföld

Előkészítik a Gyurcsány-Fico találkozót

Dusan Caplovic szlovák miniszterelnök-helyettes és magyar partnere, Kiss Péter kancelláriaminiszter április 7-én találkoznak Pozsonyban, hogy folytassák Gyurcsány Ferenc és Robert Fico találkozójának előkészítését.

Gyurcsány tavaly nyáron Pozsonyban találkozott Robert Fico szlovák kormányfővel. A szlovák parlament azonban ezt követően újra szentesítette a szlovákiai magyarok II. világháború utáni meghurcoltatását törvényesítő Benes-dekrétumokat, s ennek következtében a szlovák-magyar viszony a korábbinál is hűvösebbre fordult.

Gyurcsány és Fico a tavalyi megbeszélésen 14 pontban rögzítette a közeledés és a kapcsolatépítés menetrendjét. Ennek egy töredéke ugyan teljesült, mások pedig megkezdődtek, a szlovák kormány azonban időközben olyan lépéseket tett, vagy jelzett olyan – kivált a magyar oktatást érintő – szándékokat, amelyekre nem csak a Magyar Koalíció Pártja (MKP), hanem Budapest is aggódva reagált. Időközben Robert Fico Pártja, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) visszaszerezte az Európai Szocialisták Pártjának (ESP) kegyeit, amelyet Fico azért veszített el egy időre, mert 2006-nyarán megalakult kormányának koalíciós partnerévé avatta a magyarellenes Ján Slota vezette Szlovák Nemzti Pártot (SNS).

Szlovákiai elemzők úgy látják: Gyurcsány ódzkodik attól, hogy eleget tegyen a meghívásnak. Caplovic hétfőn azt mondta: Fico is, jómaga is bármikor készek bármilyen, lehetőleg mielőbbi időpontot elfogadni, de “az előre leegyeztetett időpont legyen.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik