Belföld

Büntetőpolitikai szakállamtitkár lett Gönczöl Katalin

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium büntetőpolitikai szakállamtitkárává nevezte ki a kormányfő Gönczöl Katalint, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium miniszteri főtanácsadóját.

A büntetőpolitikai szakállamtitkár feladatai közé tartozik többek között az új Büntető Törvénykönyv kodifikációjának szakmai koordinálása, a büntetőjogi jogterületen szükséges jogalkotási feladatok ellátása, valamint a társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája megvalósításának irányítása.

Gönczöl Katalin nemzetközileg ismert kriminológus, az állam- és jogtudomány doktora, egyetemi tanár. 1995-2001 között az állampolgári jogok első országgyűlési biztosa, 2002-2006 között az Igazságügyi Minisztériumban a büntetőpolitika elvi kérdéseiért felelős miniszteri biztos.

Szakmai irányításával készült el a társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája, amelyet az Országgyűlés 2003-ban ellenszavazat nélkül elfogadott. Gönczöl Katalin 2003 óta az Országos Bűnmegelőzési Bizottság elnöke, vezetésével valósult meg a pártfogó felügyelői szolgálat reformja és az áldozatsegítés rendszerének megszervezése.

Gönczöl Katalin 2006-tól az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban miniszteri főtanácsadóként továbbra is büntetőpolitikai szakkérdésekkel, egyebek mellett az új Büntető Törvénykönyv kodifikációjával foglalkozott.

A miniszterelnök Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter javaslatára március 21-i hatállyal nevezte ki az új államtitkárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik