Belföld

Budaházy nem az alkotmányos rendre tört

A Fővárosi Főügyészség állásfoglalása szerint Budaházy György március 15-i beszéde alapján nem állapítható meg az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete - közölte a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

A Fővárosi Főügyészség megtekintette a Budaházy György beszédéről készült felvételeket, s ezek alapján azt állapította meg, hogy az nem merítette ki az említett bűncselekmény minden tényállási elemét – mondta el Borbély Zoltán ügyész, szóvivő.

Bencze József országos rendőrfőkapitány kedden jelentette be, hogy ügyészségi állásfoglalást kérnek arról, vajon Budaházy György március 15-i beszédével elkövette-e az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészületét.

A Büntető törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény szerint aki olyan cselekményt követ el, amely közvetlenül arra irányul, hogy a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjét erőszakkal vagy ezzel fenyegetve megváltoztassa, bűntettet követ el, és öt évtől tizenöt évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő.

Balhéztak

Március 15-én több száz rendbontó randalírozott Budapesten, a Józsefvárosban. A főként fiatalokból álló tömeg a Blaha Lujza térről indult, ahol a Nemzeti Önvédelmi Mozgalom és több radikális szervezet tartott bejelentett rendezvényt.

Budaházy György felszólítására megindultak a Művészetek Palotájához, ahol Gyurcsány Ferenc miniszterelnök részvételével ünnepi gálaműsort tartottak a nemzeti ünnep alkalmából. Az arcukat sállal eltakaró, csuklyás kabátot viselő fiatalok többször összecsaptak a rendőrökkel, majd a rendőrség néhány óra alatt feloszlatta a tömeget. Összesen kilenc rendőr és nyolc civil sérült meg.

A március 15-i budapesti zavargásokkal kapcsolatban a Budapesti Rendőr-főkapitányság törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás gyanúja miatt rendelt el nyomozást, a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda végzi.

Egyszer már megpróbálták

Budaházy György ellen egyszer már vádat emelt az ügyészség az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete miatt, a 2006. őszi fővárosi zavargások utáni hónapokban, jobbára a kuruc.info internetes portálon közzétett 13 írása miatt.

Az ügyészség szerint a vádlott céljai között szerepelt a kormány elkergetése, a parlament feloszlatása, alkotmányos nemzetgyűlés összehívása, továbbá a társadalmi és tulajdoni viszonyok átalakítása.

A Fővárosi Bíróság idén januárban – nem jogerősen – felmentette a férfit a vád alól. Az indoklás szerint Budaházy György túllépett ugyan a véleménynyilvánítás határain, de közvetlenül és konkrétan az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására nem hívott fel, ezért a vádbeli bűncselekmény nem állapítható meg.

Az ítélet ellen az ügyészség fellebbezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik