Belföld

BKV- és MÁV-sztrájkot hozhat a tavasz

Tízezer BKV-dolgozó léphet sztrájkba április 7-én, ha a közlekedési vállalat nem vonja vissza járatritkítási és - megszüntetési terveit. Május 1-jén pedig majálisozás helyett ismét sztrájkolhatnak a vasutasok.

Üzemkezdettől délután egyig tartó sztrájkot helyezett kilátásba április 7-re a BKV legnagyobb szakszervezete, ha a BKV nem vonja vissza paraméterkönyv-tervezetét – írta a Magyar Hírlap. A hétezer munkavállalót képviselő Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) maga is képes lebénítani a főváros közlekedését, a társzervezetek csatlakozásával azonban teljessé válhat az akció, vagyis tízezer dolgozó léphet sztrájkba.

Május 1-jén a vasutasok nem ünnepelnek a Városligetben, hanem a követeléseik alátámasztására inkább sztrájkolnak – nyilatkozta Gaskó István, Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) elnöke Népszabadságnak. Húsvétig ugyanis moratóriumot vállalt a VDSZSZ, szerdától május 1-jéig bezárólag azonban bármikor folytathatják a munkabeszüntetést. Álláspontjuk szerint ugyanis a 10 százalékos kihelyezési pótlék és a Cargo-privatizáció árbevételéből való részesedés gazdaságilag megalapozott, jogos követelés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik