Belföld

Nem lesz tárcacsere

Nincs napirenden az MSZP és az SZDSZ közti tárcacsere, az egészségügyi reformot pedig a magántőke bevonásával képzelik el – közölték a kormánypártok. Ezzel cáfolták a Népszabadság értesülését, miszerint az SZDSZ „elcserélné” az egészségügyi tárcát.

Az egészségügyi reformot folytatni kell, a magántőke bevonása növeli az egészségügy hatékonyságát, a reformhoz nagyobb társadalmi támogatás szükséges – foglalta össze a miniszterelnöknél folytatott koalíciós egyeztetés eredményét Horváth Ágnes és Kökény Mihály. Nincs napirenden az MSZP és az SZDSZ közötti esetleges tárcacsere. Az egyeztetések a jövő héten folytatódnak, és azután lehet majd arról beszélni, hogyan, milyen mértékben változzon az egészségbiztosítási törvény – mondta Kökény Mihály, a szocialisták szakpolitikusa.

„Semmiféle személyi, hatalmi, politikai osztozkodás nem aktuális. Sem tárcacseréről, sem személyi kérdésekről nem volt szó, nincs napirenden” – fogalmazott. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter szerint a liberálisok ragaszkodnak a magántőke jelenlétéhez az egészségbiztosításban, mert meggyőződésük, hogy ez növeli a hatékonyságot.

Azzal kapcsolatben, hogy a magántőkének hogyan kell jelen lennie a biztosítási rendszerben, a két politikus egyelőre nem árult el konkrétumot, de mint Horváth Ágnes jelezte: „nagyon széles az opciók tárháza”. Kökény Mihály ehhez azt fűzte hozzá, hogy minden lehetőséget számba kell venni a magántőke szerepének megvizsgálásához. A szocialista politikus nem válaszolt arra a kérdésre, milyen megoldások léteznek, viszont arra kitért, hogy az Új tulajdonosi program is az egyik elképzelhető változat lenne. “Azt most nem tudom megmondani, hogy az egészségbiztosítás reformjában a magántőke szerepe miként fog alakulni” – hangsúlyozta a szocialista képviselő.

A szerdai Népszabadság még elképzelhetőnek tartotta, hogy a szabad demokraták átadnák a számukra kiüresedő egészségügyi tárcát. Cserébe Göncz Kinga külügyminiszter helyére a liberális Szent-Iványi István vagy Eörsi Mátyás kerülhet. Arról is szó lehet az egyeztetésen, hogy szétbontják az oktatási és kuturális tárcát, az oktatás Magyar Bálint felügyelete alá kerülne, míg a kultúra maradna Hiller Istvánnál – írta a lap.

Az egyeztetésen az MSZP-t Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke és Ficsor Ádám, a Miniszterelnöki Hivatal kabinetfőnöke képviselte. Az SZDSZ részéről Kóka János pártelnök, Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, Magyar Bálint, a kancellária államtitkára és Gusztos Péter ügyvivő vesz részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik