Belföld

Kósa: Debrecen beperli az OEP-et

Debrecen önkormányzata pert és versenyhivatali eljárást indít az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ellen, hogy a háziorvosok megkaphassák a vizitdíj miatt kieső bevételt - jelentette be a város polgármestere.

Gazdasági erőfölénnyel visszaélés és tisztességtelen piaci magatartás miatt indítanak pert, illetve versenyhivatali eljárást az OEP ellen, mert álláspontjuk szerint OEP háziorvosokkal kötött formaszerződése valójában “diktátum”, amelynek alapján az OEP jogszabályi változás esetén a szerződés finanszírozási oldalát egyoldalúan módosíthatja, egyeztetési kötelezettség nélkül – közölte Kósa Lajos.

Az egészségügyi törvény szerint az OEP köteles a teljesített és ellenőrzött szolgáltatást finanszírozni, és ebbe eddig a vizitdíj is beletartozott. A vizitdíjat ugyan a háziorvosok szedték be, de a pénz jogilag az OEP finanszírozásán keresztül érkezett a háziorvosokhoz, vagyis az OEP elismerte, hogy a háziorvosok teljesített és ellenőrzött szolgáltatásának finanszírozásának a vizitdíj is része – mondta a fideszes városvezető. Kósa úgy érvelt, hogy a formaszerződés nem felel meg a polgári törvénykönyv szabályainak, amely szerint a szerződést két egyenrangú fél köti, egymás érdekének figyelembevételével.

A próbapernek országos hatása lesz, ha a bíróság, illetve a versenyhivatal helyt ad véleményüknek – hangsúlyozta Debrecen polgármestere. Két héten belül elindítják az eljárásokat, amihez várják más önkormányzatok csatlakozását is, de szerinte az ügyben egyetlen önkormányzat fellépése is elég.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik