Belföld

A rendbontók miatt módosítana Btk.-t az MSZP

Az MSZP ötpárti egyeztetést kezdeményez a rendbontók és rendzavarók hatékonyabb megfékezése érdekében. A napirenden a Btk. módosítása is szerepelne.

A kezdeményezésnek nem a békés demonstrációk szigorítása, hanem a rendbontók megfékezése a célja – mondta Bárándy Gergely, az MSZP képviselője. Úgy vélte, komoly társadalmi üzenete lenne annak, ha az Országgyűlés nagy többséggel, ellenszavazat nélkül fogadná el a törvénymódosításokat.

Hozzátette: a büntető törvénykönyv mellett más jogszabályok módosítását is el tudja képzelni, példaként a szabálysértési törvényt említette. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a már meglévő jogszabályokat meg kell próbálni következetesen alkalmazni, de elengedhetetlen új jogintézmények bevezetése is.
Bárándy Gergely elmondta: azt szeretnék, hogy mindenki félelem nélkül mehessen ki az utcára véleményét elmondani, és ne kelljen attól tartania, hogy “egyes elemek, a közrendet súlyosan megzavarva az ő testi épségüket és akár életüket veszélyeztetik”.

Rogán adta az ötletet

A kormánypárti politikus közölte: Rogán Antalnak, az V. kerület fideszes polgármesterének kezdeményezése adta az alapot az ötpárti egyeztetésre.

Az ellenzéki politikus múlt szerdán jelentette be, hogy a gyülekezési jog szigorítását kezdeményezte országgyűlési képviselőként, a módosító indítványban egyebek mellett új mellékbüntetésként a rendezvénytől való eltiltás szerepel. Vasárnap a politikus már arról beszélt, hogy átdolgozná javaslatát, amelyről emberi jogi szervezetekkel, alkotmányjogi szakértőkkel és a parlamenti pártokkal is egyeztetne.

Kérdésre válaszolva Bárándy Gergely azt mondta, sajnálja, hogy Rogán Antal átdolgozásra visszavonta a javaslatot, mert szerinte ennek az előterjesztésnek a módosításával is lehetne eredményt elérni.

Közös javaslatot szeretne

A szocialista képviselő hozzátette: az általa szintén a múlt héten benyújtott Btk.-módosítást is kész átdolgozásra visszavonni, ha a parlamenti pártok részt vesznek az ötpárti egyeztetésen, mert szeretné, ha közösen nyújtanák be a javaslatot. A politikus pénteken a garázdaság minősített eseteinek módosítását javasolta.

Bárándy Gergely kitért arra, hogy az egyeztetésekbe be kell vonni a társadalmi szervezeteket, alkotmányjogászokat és a rendőrség szakértőit is. Elmondta: az egyeztetések kapcsán Gusztos Péternek (SZDSZ), Répássy Róbertnek (Fidesz), Rubovszky Györgynek (KDNP) és Herényi Károlynak (MDF) küldött levelet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik