Belföld

Félmilliós vérdíj a rendbontókra

A budapesti rendőrfőkapitány minden egyes, a rendőri felvételeken látható és március 15-én jogsértést elkövető személy azonosításában segítő állampolgárnak félmillió forintot ajánlott fel. Tóth Gábor szerint szakszerű volt a rendőrség fellépése.

Tóth Gábor elmondta, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság 12 fős nyomozócsoportot hozott létre bűnügyi munkatársakból és informatikusokból. Az a feladatuk, hogy a március 15-én készült rendőrségi és televíziós felvételek alapján további jogsértők kilétét állapítsák meg. Ehhez várja a főkapitány az állampolgárok segítségét és 500 ezer forintot tűz ki minden elkövető nyomravezetéséhez.

A két csuklyás a kép közepén a fotósunkat fojtogatta (Fotó: FN)

A két közelgő csuklyás a fotósunkat fojtogatta (Fotó: FN)

A BRFK március 15-én 94 rendezvényt biztosított, ebből kettőnél – a Március 15. téri megemlékezésnél és a Blaha Lujza téri rendezvénynél – történt jogsértés, a többi rendezvény jogsértés nélkül békésen lezajlott.

Ezrek vs. százak

A fővárosi rendezvények biztosításában háromezer rendőr vett részt, a biztosítás költsége körülbelül 60 millió forint volt. A BRFK március 15-én megyei egységek és a Készenléti Rendőrség segítségével biztosította, hogy akik méltóságteljesen, békésen szerettek volna ünnepelni, ezt megtehessék. Este néhány száz fős csoport zavarta meg a rendet, velük szemben a rendőrség gyorsan, hatékonyan, törvényesen, a fokozatosság elvét betartva, szakszerűen fellépett – mondta.

Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány arról számolt be, hogy március 14-15-én 1257 rendezvényt biztosított a rendőrség, ebben 7500 rendőr és 4000 polgárőr vett részt. Mint mondta, a stratégia az volt, hogy megelőzzék a jogsértéseket, a bekövetkezett jogsértésekkel szemben pedig határozottan fellépjenek.

18 gránát

Hangsúlyozta, hogy a rendőrség törvényesen, szakszerűen, az arányosság és fokozatosság elvét betartva végezte munkáját. Az oszlatás során 18 könnygázgránátot vetettek be, ezek már rendszeresítve voltak. A főkapitány kiemelte: egyetlen eset kivételével minden rendőrön látható volt az azonosítója.

A közreműködő vagyonvédelmi vállalkozásokkal – amelyek a szervezők, rendezők munkáját segítették – a rendőrség szerződést nem kötött, de minden esetben együttműködött – jelentette ki.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hétfőn közleményben vetette fel, hogy kérdés, vajon összeegyeztethető-e az alapvető jogokkal, ha egy állami rendezvényen nem a rendőrség, hanem egy őrző-védő magáncég végzi a résztvevők biztonsági ellenőrzését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik