Belföld

Éjféltől nincs kordon a Kossuth téren

Kedd éjféltől a Kossuth téri kordont elbontjuk, további biztosítási intézkedésre a kockázatok elemzése alapján kerül sor - jelentette be Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány. Az azonosító nélküli rendőr fegyelmit kap.

Mint mondta, „legközelebb kordonozás akkor lesz, ha olyan kockázati tényező merül fel, amely ezt indokolja”.

Ez nem azt jelenti, hogy a Kossuth tér őrizetlen marad – hívta fel a figyelmet, megjegyezve: „nagyon jelentős” előrelépés történt a technikai eszközök fejlesztésében, és megfelelő élőerővel biztosítják a Kossuth tér és a Parlament védelmét, az ott dolgozó parlamenti képviselők biztonságát.

A rendőrség a március 15-i ünnepségek előtt kordonozta körbe a Kossuth teret fokozott biztonsági kockázatra hivatkozva.

Fegyelmi, soron kívül

A József körúton azonosító nélkül nyilatkozó rendőr ellen soron kívüli fegyelmi eljárást kezdeményezett Tóth Gábor dandártábornok, budapesti rendőrfőkapitány.

A József körúti rendőri művelet során azonosító nélkül nyilatkozó rendőrrel kapcsolatban a vizsgálat megállapította, hogy a rendőr a Budapesti rendőr-főkapitányság Akció osztályának civil ruhás nyomozója. A rendőrnek az országos főkapitányi intézkedés értelmében a nyakában kellett volna viselnie a rendőrjelvényét, ezt azonban nem tette meg. Esetében soron kívüli fegyelmi eljárást rendelt el a főkapitány és – mint mondta – fegyelmi büntetésben fogja részesíteni.

Engedéllyel alhattak

Tóth Gábor elmondta azt is, hogy a buszban pihenő, alvó rendőrök ügyében megtartott vizsgálat megállapította: a négy rendőr szombaton 15 és 16 óra között, a parancsnokuk által elrendelt pihenőidejét töltötte.

Mint mondta, a rendőrök március 15-én hajnali 5 órától 16-án 1 óráig, 20 órán keresztül voltak beosztva, a szolgálati szabályzat alapján 120 perc pihenőidő jár nekik ennyi szolgálat után. Ezt a rendőrök parancsnoka két biztosítás között – a Március 15-i téri ünnepség és a Fidesz rendezvénye között – adta ki.

Elkapták a koszorúst

Tóth Gábor elmondta: sem a pihenő rendőrök, sem a Hír TV munkatársait igazoltató rendőrök sem térben, sem időben nem tudtak volna intézkedni a főpolgármester által elhelyezett koszorút felrúgó személlyel szemben, mert ezek később történtek.

Hozzátette: a főpolgármester által elhelyezett koszorút felrúgó férfit egyébként igazoltatták és vele szemben szabálysértési eljárás indult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik