Belföld

Ombudsman: egy rendőr több számot viselt

A március 15-i ünnepségeken nem sérült a békés gyülekezés joga – állapította meg az ombudsman hivatala. Vizsgálják viszont, hogy miért volt más szám egyes rendőrök sisakján, ruháján és jelvényén. Az sem világos, hogy miért koboztak el olyan üdítős palackokat, amelyeket később a rendezvényen árusítottak.

A hivatal munkatársai március 7. és 15. között tizennégy bejelentett budapesti rendezvényen vettek részt, a többi között a Vértanúk terén, a Petőfi téren, az Erzsébet téren, a Kossuth Lajos téren, az Erzsébet híd pesti hídfőjénél és a Blaha Lujza téren. A személyes tapasztalatokról szóló beszámoló szerint a rendőrség meg tudta előzni, hogy a párhuzamosan folyó rendezvények megzavarják egymást.

A gyülekezéshez való jog gyakorlása biztosított volt mindaddig, amíg a rendezvények megőrizték békés jellegüket. Az ombudsman hivatalának munkatársai március 15-én megvizsgálták az előállítások körülményeit is. A BRFK VII. kerületi rendőrkapitányságán több előállítottal is beszéltek, de kifejezetten rákérdezve sem hallottak panaszt.

Az állampolgári jogok biztosa az adatvédelmi biztos irodájával közösen további vizsgálatokat folytat a rendőrök azonosíthatóságának ügyében. Eltérő számokat láttak ugyanis egyes rendőrök sisakján, bevetési ruházatán és jelvényén. Kérdés az is, hogy vajon összeegyeztethető-e az alapvető jogokkal, ha egy állami rendezvényen nem a rendőrség, hanem egy őrző-védő magáncég végzi a résztvevők biztonsági ellenőrzését.

A március 15-i ünnepségeken látottak alapján vizsgálatot kezdtek arról is, mennyiben jogszerű, hogy nyilvánosságra kerültek a gyülekezést bejelentők adatai, és tovább elemzi a rendőri igazoltatás, valamint az állami rendezvényekre érkezők biztonsági ellenőrzésének gyakorlatát. Az utóbbi hatékonyságát kérdőjelezi meg, hogy az egyik helyszínen elvettek olyan palackozott üdítőket, amilyeneket később, a rendezvény területén lévő üzletekben szabadon lehetett vásárolni.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.