Belföld

Jogerős a népszavazás eredménye

Jogerőre emelkedett a március 9-ei háromkérdéses népszavazás eredménye, miután a hétfői határidőig nem érkezett érdemi kérelem az OVB határozata ellen.

A népszavazás eredménye azután tekinthető jogerősnek, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) pénteki határozata ellen – a hétfő délután négy órás határidőig – nem érkezett érdemi kérelem a Legfelsőbb Bírósághoz (LB). Eszerint a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdésében eredményes volt a népszavazás, a népakarat kifejezése így három évig köti az országgyűlést.

Az OVB pénteken állapította meg a március 9-ei népszavazás összesített eredményét, miután előtte megszámolta a külképviseleteken leadott voksokat. A jegyzőkönyv szerint a tandíj kérdésében 3 309 616-an szavaztak igennel, míg 715 642-en nemmel. A vizitdíj kérdésében az igen szavazatok száma 3 321 313, míg a nemeké 708 283. A kórházi napidíj kérdésében 3 385 981-en voksoltak igennel, és 640 936-an nemmel.

Az Legfelsőbb Bírósághoz egyetlen felülvizsgálati kérelem érkezett, ám az érdemi vizsgálatra nem volt alkalmas, ezért elutasították. Az egyik kerületi önkormányzat kérelmét egy jogtanácsos képviselte, de az LB ezt nem fogadta el, mert hivatkozása szerint választási törvény értelmében a felülvizsgálati eljárásban az ügyvédi képviselet kötelező.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik