Belföld

Januártól vízum nélkül utazhatunk az USA-ba

Washingtonban aláírták az amerikai-magyar vízummentességi szerződés alapjául szolgáló egyetértési nyilatkozatot, várhatóan januártól utazhatunk előzetes engedély nélkül az Egyesült Államokba.

A memorandumot – amelynek szövegéről múlt pénteken zárultak le az egyeztetések az amerikai fővárosban – Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter és Somogyi Ferenc washingtoni nagykövet látta el kézjegyével. Chertoff hasonló nyilatkozatot írt alá Szlovákia és Litvánia képviselőjével.

A memorandum azokat az alapelveket rögzíti, amelyek alapján – feltehetően 2009 januárjától – működhet majd a vízummentes beutazást biztosító rendszer.

Az Egyesült Államok elektronikus utaskiléptető rendszer kiépítését tervezi, hogy regisztrálni tudják a kilépő forgalmat, s fel lehessen mérni, kik maradnak az országban illegálisan, tartózkodási engedélyük lejárta után. Washington ennek az elektronikus rendszernek a beüzemelését az év végére ígéri.

Online jelentkezés lesz

Chertoff kérdésre válaszolva kifejtette: a mostani vízumkényszerhez képest az új rendszerben az utazás engedélyeztetéséhez nem kell személyes interjún megjelenni, azért online lehet majd folyamodni. „Hatékonyabb, gyorsabb és kényelmesebb rendszer lesz”- ígérte, hozzátéve, hogy minden európai ország számára azonos biztonsági előírások lesznek érvényben.

Berta Krisztina, a külügyminisztérium konzuli főosztályának vezetője – aki a múlt pénteki egyeztetéseken a Washingtonba érkezett budapesti szakértői delegációt vezette – elmondta: a remények szerint a mostaninál sokkal egyszerűbben lehet majd beutazni az Egyesült Államokba, és az új rendszerben „nagy valószínűség szerint nem lesz díj”. Aki a tengerentúlra szeretne utazni, annak elektronikus úton előzetesen kell majd jeleznie szándékát. Azok, akiket az amerikai fél valamilyen okból, például adategyeztetési probléma miatt esetleg elutasít, egy „vízumszerű eljárás” keretében még engedélyt kaphatnak a látogatásra.

A vízummentességi státus feltétele, hogy a vízumkérelmek elutasítási rátája 10 százaléknál kisebb legyen. Magyarországot a szerződés előkészítése során Washington ugyanúgy kezeli, mint azokat az országokat, amelyek már az elutasítási küszöb alá kerültek, jóllehet a magyar mutató tavaly 10,3 százalék volt. Washington figyelembe vette az egészen csekély mértékű túllépést, valamint az egyértelműen csökkenő tendenciát: a ráta hat éve még 20, egy éve 12,7, tavaly pedig már csak 10,3 százalék volt. A budapesti amerikai nagykövet várakozása szerint az idén ősszel lezáruló pénzügyi évben Magyarország már bizonyosan a 10 százalékos küszöb alá kerül.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.