Belföld

Gyurcsány önvizsgálatot kér az ellenzéktől

Figyelmeztető jel, hogy bár a kormánynak igaza van abban, amit képvisel, sokan mégsem osztoznak vele. A kabinet mellett ugyanakkor a másik oldalnak is önvizsgálatot kellene tartania – mondta Gyurcsány Ferenc a Parlamentben.

A népszavazás után fel kell tenni a kérdést, hogy helyes-e az irány, illetve képes-e a kormány az ország többségét magával vinni – fogalmazott a kormányfő a „Tanulságokról” című napirend előtti felszólalásában. Gyurcsány szerint önfeladás lenne, ha a választott utat feladná, mert ebben hisz, ezért ehhez ajánl partnerséget.

Nemcsak a kormányoldalnak, hanem a másik oldalnak is önvizsgálatot kell tartania: a népszavazás eredménye ugyanis – ami messze túlmutat a következő választási cikluson – a rendszerváltozás óta eltelt időszak legellentmondásosabb, és sok tekintetben legkárosabb döntése, amit azonban el kell fogadni. A kérdés csak az, hogy ez mennyibe kerül? – tette hozzá.

A politikus kitért arra, hogy a népszavazás utáni ötödik napon a Standard and Poor’s hitelminősítő leminősítette Magyarország bizonyos hiteleit, amit azzal indokolt, hogy növekszik a költségvetési reformpolitika elutasítása, és a népszavazás gyengítette a kormányzat mandátumát. „Sikerült rávenni elegendően sok embert ahhoz, hogy kövesse legrövidebb magánérdekét, de mindezt olyan áron, hogy Magyarországot ennek eredményeként a világban vesztesnek látják” – jegyezte meg.

Felelőtlen ellenzék

Elképzelhető, hogy a leminősítés miatt drágább lesz Magyarország finanszírozása, és azt is jelentheti, hogy kevesebb forrás áll rendelkezésre adócsökkentésre. Idézte a Financial Times című gazdasági napilapot, amely szerinte úgy látja, hogy a népszavazás nem vonzotta, hanem riasztotta a befektetőket. Érdemes elgondolkodni azon, hogy az ilyen eszközök, mint a népszavazás segítenek-e Magyarországon.

A szocialista Göndör István úgy vélte, az ellenzék a népszavazási kérdésekkel becsapta az országot és az Alkotmánybíróságot, a referendum eredményét pedig „felelőtlenséggel végig is vitte”. Nem jó, ha az ellenzék újabb népszavazási fenyegetéssel próbálja meg a reformfolyamatot megállítani – tette hozzá.

A megoldás kulcsa

Gusztos Péter (SZDSZ) azt hangsúlyozta, hogy a kormánypártok nem bénulhatnak meg. Azt kell keresni, milyen intézkedésekkel tudják biztosítani a gazdasági növekedést: Az SZDSZ úgynevezett adóreform alap létrehozását kezdeményezi, amelynek összegét az adó és a deficit csökkentésére lehet fordítani.

Dávid Ibolya szerint nem lehet a reformokat végigvinni „hitelét vesztett miniszterelnökkel”. Annak érdekében, hogy minél több működő tőke érkezzen Magyarországra, olyan intézkedésekre lenne szükség, mint az infláció és a korrupció visszaszorítása. A megoldásnak egy kulcsa van: úgy hívják, egykulcsos adó – tette hozzá az ellenzéki politikus.

Angolul idézett

A kormányfő viszontválaszában újból arra szólította fel az ellenzéki képviselőket, hogy mondják meg, honnan kívánnak elvenni, milyen állami szolgáltatást, állami jóléti kiadást nem kívánnak a későbbiekben nyújtani, amely megteremti a kieső vizitdíj, a kórházi napidíj, valamint a tandíj összegének forrását. Az egykulcsos adónak rendkívül sok előnye van, Magyarországon azonban, ahol a minimálbér adómentes, az egykulcsos adó bevezetésével az átlag alatt kereső sokaság havonta 5-6 ezer forintot veszítene.

Angol nyelven felolvasta a Standard and Poor’s hitelminősítő intézet Magyarországra vonatkozó mondatait, mert mint megjegyezte, még a parlamentben is félig elmondott idézetek vannak a jelentésből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik