Belföld

Fidesz: a kormánynegyedre szánt pénzt adják az egészségügynek

Ha a kormányzati negyedre lett volna 142 milliárd forintja a kormánynak, akkor ezt az összeget most az egészségügyre és az oktatásra fordíthatná - mondta Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője sajtótájékoztatóján.

A kormány hónapokon keresztül úgy gondolta, hogy lesz jelen értéken 142 milliárd forintja az elkövetkező években a kormányzati negyedre, most pedig azt mondja, nincs 16-17 milliárd forintja arra, hogy visszaadja az oktatásnak és az egészségügynek, amit korábban elvett – fogalmazott a politikus, aki szerint a 142 milliárd forint 8 évig lenne elegendő a két ágazatból kivont források pótlására.

Szerinte Gyurcsány Ferenc kicsinyes bosszút áll az embereken a népszavazás miatt, holott a kormánynak „nem úri passziója”, hanem „kutya kötelessége” fenntartani az egészségügyet és az oktatást.

Mint mondta, a kormány hétfőn „sebtében”, egy országgyűlési határozati javaslattal akarja lezárni a kormányzati negyed ügyét, anélkül, hogy elszámolna az eddig elköltött 10,1 milliárd forinttal. Ezért a Fidesz módosító indítványt nyújt be, amelyben azt javasolja, hogy a kormány 2008. június 30-ig hozza nyilvánosságra, mire költötte ezt az összeget.

A politikus szerint a 10,1 milliárd forintból 7 milliárd ment a telek megvásárlására, 2,7 milliárdból működtetik a már nem is létező projektigazgatóságot, és mintegy 600 millió forint jutott el megbízási díjként a „Gyurcsány-kör tagjaihoz”.

Arra a felvetésre, hogy a kormány éppen azért nem építette meg a negyedet, mert nem volt ennyi pénze, a fideszes politikus úgy reagált: nem emlékszik ilyen érvelésre, szerinte a kormány „összevissza” indokolta a beruházás leállítását. Arra pedig, hogy az összeg egy része hitel, illetve a minisztériumi épületek eladásából befolyó pénz lett volna, Cser-Palkovics András azt mondta: a hitelt és a bérleti díjat is meg kellett volna fizetnie a magyar költségvetésnek, ezért arra is rendelkezésre kellett hogy álljon a pénz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik