Belföld

Fantomösszeget költ a Fidesz?

Ha a kormányzati negyedre lett volna 142 milliárd forintja a kabinetnek, akkor ezt az összeget most az egészségügyre és az oktatásra fordíthatná – véli a Fidesz. A kormányszóvivő szerint ezt az összeget magánbefektető fizette volna, tehát ezt nem lehetne a javasolt területekre fordítani.

A kormány hónapokon keresztül úgy gondolta, hogy lesz jelen értéken 142 milliárd forintja az elkövetkező években a kormányzati negyedre, most pedig azt mondja, nincs 16-17 milliárd forintja arra, hogy visszaadja az oktatásnak és az egészségügynek, amit korábban elvett – fogalmazott Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője. A politikus szerint a 142 milliárd forint 8 évig lenne elegendő a két ágazatból kivont források pótlására.

Arra a felvetésre, hogy a kormány éppen azért nem építette meg a negyedet, mert nem volt ennyi pénze, a politikus azt mondta, hogy nem emlékszik ilyen érvelésre. Szerinte a kormány „összevissza” indokolta a beruházás leállítását. Hónapokon keresztül azt állították, hogy a 142 milliárd rendelkezésre áll, így ennek valahol a költségvetésben – ha is nem egy összegben, de évekre lebontva – benne kell lennie.

Felmerült, hogy az összeg egy része hitel, illetve a minisztériumi épületek eladásából befolyó pénz lett volna. Erre Cser-Palkovics azt mondta, hogy a hitelt és a bérleti díjat is meg kellett volna fizetnie a magyar költségvetésnek, ezért arra is rendelkezésre kellett állnia a pénznek.

Daróczi Dávid kormányszóvivő erre reagálva közölte: a kormányzati negyed 142 milliárd forintját a magánbefektető fizette volna, tehát ezt nem lehetne a Fidesz által javasolt területekre fordítani. A Fidesz egy olyan összeget akar elkölteni, ami nem létezik – hangoztatta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik