Belföld

Eltörölték a díjakat

Jogerőre emelkedett a népszavazás, vagyis a parlament eltörölte a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat. A Fideszes javaslatokat elutasították. Április elsejétől nem kell fizetni, ha felkeressük az orvost vagy a kórházat.

Realizálódott a népszavazás végeredménye, az Országgyűlés ugyanis megszavazta a kormány törvényjavaslatát, amely a március 9-i országos ügydöntő népszavazásokon hozott döntések végrehajtásáról szól. Eszerint április elsejétől megszűnik a vizitdíj és a kórházi napidíj, így az egészségügyben a 2007. február 14-i állapot áll vissza.

Az előterjesztés alapján kikerül a felsőoktatási törvényből a képzési hozzájárulásról szóló rész, így az egyetemeken és főiskolákon szeptembertől nem kell ezt fizetni. Azok a mesterképzésben részt vevő hallgatók, akik eddig fizették a képzési hozzájárulást, a törvény hatályba lépését követő harminc napon belül vissza fogják kapni az összeget, és a jövőben a mesterképzésben sem kell azt fizetni.

Eltörölték a díjakat 1

A nyugellátásoknak és a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásoknak a vizitdíj bevezetése után megállapított emelt összege 2008-ban várhatóan nem változik.

Ahogy az várható volt, nem szavazták meg a fideszes javaslatokat. A népszavazás éjszakáján frissiben benyújtott ellenzéki előterjesztés a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj megszűnése miatti 15,8 milliárd forintos bevételkiesést 2008-ban a költségvetésen belüli átcsoportosítással, míg az azt követő évekre a pénznyerő automaták játékadójának célhoz rendelt felhasználásával akarta pótolni. A Fidesz szerint ez jövőre mintegy 41 milliárd forintos pluszforrást jelentett volna.

Az ellenzéki párt a 2008-as költségvetésből a díjak pótlására “az indokolatlan kormányzati luxus- és PR-kiadásokat” szánta fedezetül, többek között a Külügyminisztériumtól a kormányfő protokollkeretéből, a Miniszterelnöki Hivatal lakossági tájékoztatáshoz kapcsolódó kiadásaiból és a Reneszánsz Év keretéből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik