Belföld

Az operatív törzs már felkészült az ünneplésre

Megkezdte munkáját az operatív törzs, amely a március 15-i ünnepi programban közreműködő állami szervek és más szervezetek tevékenységét hangolja össze - közölte Juhász Gábor, az igazságügyi tárca államtitkára, a törzs irányítója.

Az állami ünnepeken összeülő operatív törzs működéséről tavaly nyáron döntött a kormány, hogy megelőzhessék a 2006. augusztusi tűzijáték alatt történt utcai káosz megismétlődését.
A testület nemcsak tavaly augusztus 20-án, hanem az október 23-i állami rendezvénysorozat idején is ülésezett.

Az ünnepi programokra akkor már biztonsági tervet fogadtak el – hasonlót, mint a mostani március 15-i rendezvényekre -, amely magában foglalta a meteorológiai, az egészségügyi, a tömegközlekedési, a biztonsági és helyszíni közlekedési tervet is. Utóbbi tartalmazta az összes rendezvény pontos helyszínrajzát, a megközelítési útvonalakat, a kordonokat, a rendezvényen résztvevők tájékoztatásának módját, a szolgálatot teljesítő szakhatóságok, a biztonsági emberek számát és a kiürítési tervet is.

Leállthatják a műsorokat

Most szombaton Budapesten több hidat is lezárnak az ünnepi rendezvények miatt, ezért ideiglenes útjelzőtáblák és rendőrök irányítják a fővároson áthaladó gépjárműforgalmat.
Az operatív törzset korábban a miniszterelnöki kabinetirodát vezető államtitkár irányította, a szabályozást azonban Takács Albert, korábbi igazságügyi miniszter megváltoztatta. A testületet márciustól már a tárca államtitkára vezeti.

A kormányszóvivő korábban azt mondta: az operatív törzs irányítójának feladata, hogy a törzs tagjaival egyeztetve, szükség esetén – azaz, ha a biztonságot bármi veszélyezteti – döntsön egy-egy rendezvény helyszínének, programjainak módosításáról, illetve esetleges elhalasztásáról, megszakításáról.

Összedolgoznak

Az operatív törzs tagja a Országos Rendőr-főkapitányság, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság, a Nemzetbiztonsági Hivatal, a Köztársasági Őrezred, az Országos Mentőszolgálat, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a fővárosi védelmi bizottság képviselője, a Miniszterelnöki Hivatal, a rendezvényszervezéssel megbízott cég kapcsolattartója, valamint a Budapesti Közlekedési Vállalat képviselője.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.