Belföld

Kossuth tér: lezárva

Szombat délután lezárják a Kossuth teret, emellett a Blaha Lujza téren is lezárásokra, fokozott ellenőrzésekre kell számítani - derül ki a rendőrség honlapján közzétett közleményekből.

A Kossuth teret délután négy órától zárják le teljesen, a budapesti rendőrfőkapitány – indoklása szerint – a Parlament biztonságának, épségének megvédése érdekében döntött így.

Az intézkedésről közölt tájékoztató kitér arra is, hogy a március 15-ei évfordulón a fővárosban mintegy 200 rendezvényt tartanak, amelyeken több ezer ember vesz részt. Mint írják, a tavaly szeptember 17-én a Kossuth téren megtartott demonstráció során a Parlament épületéből távozó képviselőket inzultusok érték.

Nem kényszerítenének

Március 15-én több olyan személy, illetve szervezet jelentett be demonstrációt a Parlament közvetlen környezetében, amelyek “több korábbi rendezvényén – a békés jelleg elvesztése miatt – rendőri intézkedés, illetve rendőri művelet vált szükségessé”. A hasonló esetek megakadályozása, valamint a rendőri intézkedések és kényszerítő eszközök tömeges alkalmazásának elkerülése érdekében döntött a rendőrfőkapitány a lezárás mellett.

Fokozott ellenőrzésekre kell számítani a Blaha Lujza téren, amelynek környékén kora délutántól kordonnal zártak le több utcasarkot, illetve útszakaszt, és több környékbeli kereszteződésben is ellenőriznek.

Szúrópróba

Mint írják, a fokozott ellenőrzések során figyelemmel kísérik a rendezvényre érkezőket és megakadályozzák az esetleges jogsértések kialakulását. Ennek keretében szúrópróbaszerűen igazoltatnak, átvizsgálják a ruházatot, a csomagokat.

A lezárások várhatóan vasárnap reggelig, illetve a “szükséges ideig” tartanak majd – tartalmazzák a közlemények.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik