Belföld

Erdély méltósággal ünnepel

A hagyományoknak megfelelően az idén is Erdély-szerte ünnepi keretek között emlékeztek meg az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc hőseiről. Egy magyart megvertek.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Marosvásárhelyen, a Székely Vértanúk emlékművénél tartotta országos központi rendezvényét. Markó Béla szövetségi elnök beszédét követően az összegyűltek előtt felszólalt Borbély László középítkezési miniszter, aki most először szólt a városlakókhoz az RMDSZ marosvásárhelyi polgármester-jelöltjeként.

A kolozsvári Szent Mihály templomban ökumenikus istentiszteleten emlékezett a helyi magyarság az 1848-49-es szabadságharc eseményeire. E városban kisebb incidens is történt. Román fiatalok megvertek egy magyar fiút, aki piros-fehér-zöld zászlóval és kokárdával tartott éppen az ünnepség helyszínére.

Új Jobboldal

Az MTI kolozsvári értesülései szerint a fiúra az Új Jobboldal elnevezésű szélsőséges nacionalista román szervezet fiataljai támadtak, akik magyarellenes megmozduláson vettek részt a magyarság ünnepi rendezvényével egy időben. Az MTI úgy értesült, hogy a Kolozs megyei prefektus ígéretet tett az ügy szigorú kivizsgálására.

Aradon a Szabadság-szobornál tartottak ünnepséget, március 15. előestéjén díszelőadás volt az Aradi Állami Színházban. Maros megyében több településen zajlottak a megemlékezések, Szászrégenben ünnepi szentmisére gyűltek össze a római katolikus templomban.

Szovátán a Domokos Kázmér Művelődési Házban és a római-katolikus templomban ünnepeltek. Nagyváradon több helyszínen folyt a megemlékezés, délelőtt koszorúzást rendeztek a szabadsághősök emlékére felállított biharpüspöki kopjafánál, az 1848-49-es nagyváradi hősök Várad-rogériuszi református templomtoronyban levő emlékhelyénél, Rulikowszky Kázmér emlékművénél és a Nicolae Balcescu szobornál.

Gyergyó koszorúzott

Gyergyóalfaluban már pénteken történelmi tárgyú előadásokkal, vetélkedőkkel színesített, egész napos programot szerveztek, szombaton pedig leleplezték Petőfi Sándor szobrát. Koszorúztak Gyergyóditróban, Gyergyóremetén és Gyergyószárhegyen.

A Hunyad megyei Piskin a római katolikus templomkertben felállított emlékművénél tartottak ünnepséget. Nagybányán délelőtt a református és a katolikus temetőben, a Magyar Ház udvarában lévő Teleki szobornál, valamint a Petőfi emléktáblánál ünnepelt a helyi magyar közösség.

A nemzeti ünnep alkalmából Romániában tartózkodik magánlátogatáson Lezsák Sándor. Az Országgyűlés alelnöke a bukaresti Ady Endre Elméleti Líceum tanulóinak rendkívüli történelemóra keretében beszélt pénteken a szabadságharcról. A politikus részt vett több március 15-i ünnepségen, Gyergyószentmiklósra is ellátogatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik