Belföld

Célkitűzést várnak Orbántól

Orbán új stratégiáért küzd címmel közölt tudósítást a magyarországi belpolitikai helyzetről a Der Standard osztrák napilap szombati számában.

A liberális újság – miután alcímében kiemelte, hogy az ellenzéki vezető a tömegek mozgósítása és a kivárás között ingadozik – a március 15-i Fidesz-rendezvény beharangozójaként azt írta: Orbán Viktortól azt várják a hívei, hogy ismét kijelölje a menetirányt az általuk gyűlölt balliberális kormány hivatalból való elmozdítására.

Orbán óvatos

Közvetlenül a népszavazás után a Fidesz-elnök azonban tőle szokatlanul óvatos hozzáállást tanúsít. Jóllehet azon nyomban bejelentette a következő, ezúttal az egészségügy – jóval nagyobb horderejű – részleges privatizációja ellen kezdeményezett referendumot, tartózkodott attól, hogy a kormány lemondását követelje. Valószínűleg a szombati nagygyűlésen elhangzó beszédében is emellett a vonal mellett marad – vélekedett a lap.

Magyarázata szerint néhány tanácsadója alighanem megértette Orbánnal, hogy az idő jelenleg neki dolgozik. A népszavazás eredménye mélyen megrázta a kormányzó szocialistákat, és újólag megterhelte a liberális koalíciós partnerhez fűződő viszonyukat.

A Fidesz ölébe hullhat az ország

Gyurcsányra, akinek a népszerűsége már a referendum előtt is mélyponton volt, szemlátomást egyre nagyobb nyomás nehezedik. Az ország túlérett gyümölcsként hullhat a Fidesz ölébe.

A Der Standard felhívta azonban a figyelmet arra is, hogy menetrend szerint a következő parlamenti választás csak két év múlva lesz. Orbán követőinek radikális szárnya, látva az érzékeny sebet kapott kormány helyzetét, elveszítheti a türelmét. Ám ha a politikai harc ismét áthelyeződik az utcára, a középvonalat preferáló választók közül sokan megint elfordulhatnak Orbántól, mint ahogy korábban is megtették.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik