Belföld

Kolbászból van a kerítés Újbudán?

Újbuda önkormányzata meglepő szolgáltatásokkal örvendezteti meg lakosait: hevederzárprogram, reformétkeztetés, olcsóbb jogosítvány. A relatív kevés pénzt felemésztő hangulatjavító intézkedések mellett azonban például a panelprogram támogatását visszafogják.

Manapság sok újbudai lakos érezheti úgy, hogy a kerületben még a kerítés is kolbászból van. A kerület önkormányzata havonta előrukkol valamilyen akcióval. Télen például a lakók olcsóbban vehettek környezetbarát sót, a napokban pedig lassan befejeződik azon száz lakás hevederzárral történő felszerelése, amelyhez szintén jelentős kedvezményt nyújtott a Polgármesteri Hivatal. Idén a jogosítványszerzést támogatják, és a reformétkeztetési program is tovább folytatódik. Mindeközben a költségvetési tervezetben foglalt beruházások és felújítások sok esetben késnek, vagy nem valósulnak meg, a panelprogramot pedig szigorították.

Kivételes helyzetben

„Más önkormányzatok esetében a költségvetés korlátozott jellege, a környezetvédelem és az egészséges táplálkozás háttérbe szorulása miatt nem valósulnak meg hasonló programok” – nyilatkozta a FigyelőNetnek Hajdú László képviselő, a kerület környezetvédelmi tanácsnoka, utalván Újbuda kedvező pénzügyi helyzetére. A budai kerület ugyanis talán a leggazdagabbnak számít a fővároson belül, a maga körülbelül 25 milliárdos költségvetésével. A XVII. kerület például a mintegy 14 milliárdjával, Óbuda a 20 milliárdjával, Újpest a 15 milliárdjával vagy Kőbánya a 16 milliárdjával csak irigykedhet.

A különbség a lakosságban keresendő, hiszen Újbuda a 138 ezer lakosával a legnépesebb kerületnek számít, ráadásul egy 2005-ös felmérés szerint területén a legalacsonyabb a munkanélküliek száma (1,71 százalék). Mindeközben lakói az átlagnál magasabb végzettségűnek számítanak (középfokú végzettségnél 12,8, felsőfokú végzettségnél 13 százalék a pozitív eltérés az átlaghoz képest).

A kerület több évre visszamenőleg sem vett fel hitelt, bár Kupper András, a kerület fideszes frakcióvezetője szerint ezen látszólagos eredmény mögött veszteségek is vannak. „A költségvetési tervezetben foglalt beruházások és felújítások sok esetben késnek, vagy nem valósulnak meg, így azok nem jelennek meg kiadásként” – nyilatkozta kérdésünkre, majd hozzátette: e miatt a kerület nem kényszerült hitelfelvételre, bár lehet, hogy idén már fog.

Hangulatjavító intézkedések

Keret tehát van az önkormányzat hangulatjavító intézkedéseire is, habár azok jelképes programok lévén csak jelképes összeget emésztenek fel. A környezetbarát só például hárommillió forintot, a hevederzár összesen kétmillió forintot igényelt. E mellett kiemelkedő tételnek számít a reformétkezetési program, amelyre Újbuda az elmúlt években 300 millió forintot fordított. utóbbi Molnár Gyula, a kerület polgármestere tájékoztatása szerint folytatódni is fog, hiszen az önkormányzat ötszázmillió forintos tendert írt ki februárban a kerületi iskolákban megvalósuló reformétkeztetésre. A megbízás összesen öt évre szólhat.

Az újbudai iskolákban reformétkezetést vezettek be (Fotó: MTI)

Az újbudai iskolákban reformétkezetést vezettek be (Fotó: MTI)

Az önkormányzat terveik közt szerepel a térfigyelő rendszer bővítése is, amelyből jelenleg 15-20 üzemel Gazdagréten, Lágymányoson és Őrmezőn. 2009-ig évente ugyanennyivel bővülhet a rendszer, Kelenföld és Albertfalva bevonásával. A beruházás értéke évente 40 millió forint. A rendőrség várhatóan hozzájárul ahhoz is, hogy a kamerák által közvetített képek figyelését köztisztviselők láthassák el a rendőrök helyett. Jelenleg ezért a munkáért húszmillió forintot fizet a kerület a hatóság részére – nyilatkozta a polgármester.

Kié az ötlet?

A beruházások értékét növeli, hogy azt a kerület képviselői az ellenzékben lévő fideszes képviselőkkel együtt fogadták el. Kupper András elmondása szerint mind a hevederzárprogram, mind az iskolai étkeztetés üdvözölendő számukra, főként hogy az előbbit a Fidesz indította el még az 1998-2002-es ciklus alatt. Utóbbit pedig – a frakcióvezető szerint – még Jankó István (Fidesz) dolgozta ki, így azt szintén sajátjuknak tekintik.

Az önkormányzat 2007 szeptemberében Színes családi forgatag-rendezvényt szervezett a Feneketlen tónál (Fotó: MTI)

Az önkormányzat 2007 szeptemberében Színes családi forgatag-rendezvényt szervezett a Feneketlen tónál (Fotó: MTI)

„Sok ötletünk van még ezen túl, ám azokat rendre elutasítja az önkormányzat, ilyen volt többek között a nők méhnyakrák elleni oltásának és a magzatvédő vitaminnak a támogatása – nyilatkozta a fideszes képviselő – Ezek persze sokszor később a kormánypártok javaslataiként valósulnak meg.” Ezen felvetést azonban Domonkos Csaba, önkormányzati szóvivő cáfolta, mondván: a képviselőtestület különböző programjait, kezdeményezéseit a 2005-ben bevezetett lakossági zöldszámon érkező bejelentések alapján dolgozzák ki.

Visszafogják a panelprogramot

A kerület lakóiban azonban mégis maradhat egy kis keserűség, hiszen a fenti juttatások és lehetőségek mellett viszont megváltozik a panelprogram, ám nem pozitív irányban. A polgármesteri hivatal ugyanis csökkenti a hozzájárulását a felújításokhoz. Idén közvetlen hozzájárulás már csupán a házak szellőzőrendszerének tisztítására kérhető.

Míg az elmúlt három évben Újbuda összesen 1,1 milliárd forintot fordított a panelprogramra, idén pedig 428 millió forintot különítenek el erre a célra. „A panelprogramnak szintén örülünk, annak, hogy ennyi ház tud bekapcsolódni ebbe, ám keserűségre ad okot, hogy nem hozza az elvárt eredményeket. Nyílászárócsere még nem volt, a megvalósult szigetelések pedig sok esetben nem jó minőségűek” – vélte Kupper András.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik