Belföld

Itt a két újabb ombudsmanjelölt

Bogdányiné Mészáros Ágnes jogászt jelölte a köztársasági elnök a jövő nemzedékek ombudsmanjának, míg Tóth Gábor Attilát adatvédelmi biztosnak. Sólyom László most sem egyeztetett a pártokkal előre.

Sólyom László köztársasági elnök pénteken bejelentette: Bogdányiné Mészáros Ágnes jogászt jelöli a jövő nemzedékek ombudsmanjának, Tóth Gábor Attila alkotmányjogászt pedig adatvédelmi biztosnak.

Az államfő a Sándor-palotában a parlamenti pártok képviselői előtt ismertette döntését. Sólyom László elmondta: amikor szerdán a parlamenti pártok frakcióvezetői megkapták a meghívót, egyben megkapták a jelöltek nevét is. Hozzátette: reméli, hogy az Országgyűlés érdemben meghallgatja a két ombudsmanjelöltet.

Sólyom mellett a két jelölt (Fotó: MTI)

Sólyom mellett a két jelölt (Fotó: MTI)

Ennek a találkozónak az az értelme, hogy a jelöltek személyesen is találkozhassanak a pártok frakcióvezetőivel és bemutatkozhassanak – mondta az államfő.

Felügyelő volt

A köztársasági elnök Bogdányiné Mészáros Ágnesről elmondta: környezetvédelmi szakjogászi képesítése van, hosszú időn keresztül a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség jogászaként dolgozott, később a vezetőjeként. Most egyéni ügyvédként tevékenykedik.

Hozzátette, hogy az ügyvédnő az első olyan felügyelőségvezető volt, aki együttműködést épített ki a környezetvédő civil szervezetekkel. “Őt a zöld körökben jól ismerik és támogatják” – mondta Sólyom László.


Tóth Gábor Attila és  Bogdányiné Mészáros Ágnes (fotó:mti)

Tóth Gábor Attila és Bogdányiné Mészáros Ágnes (fotó:mti)


Bogdányiné Mészáros Ágnes azt mondta: nagyon örül annak, hogy ilyen megtisztelő jelölést kapott. Hozzátette: a frakciók és az Országgyűlés dolga, hogy eldöntse, a jelölteket alkalmasnak tartja-e az adott feladatra.

Arra a kérdésre, hogy megválasztása esetén mit tenne elsőként, úgy válaszolt: tájékozódna azokban az országos ügyekben, amelyekhez eddig nem értett.

Fiatal tanácsadó

A köztársasági elnök Tóth Gábor Attiláról azt mondta: fiatal kora ellenére a legjobb magyar alkotmányjogászok egyike. Kiemelkedő elméleti munkásság áll mögötte, egyik szerzője az Emberi jogok kézikönyvének és már több mint tíz éve az Alkotmánybíróság tanácsadója.

A jelölt hangsúlyozta, hogy az adatvédelmi ombudsmannak folytatnia kell azt a munkát, amelyet az első két biztos megkezdett. Mint mondta, a harmadik adatvédelmi ombudsman “jórészt kitaposott úton jár, de számos új feladattal kell majd szembesülnie.”

Ezek között kiemelte, hogy újabb személy nyilvántartó technológiák jelennek meg, folyamatos a terrorizmus elleni törvényhozás, és az információ-szabadság terén is mindig előkerülnek újabb akták, amelyek nyilvánosságáról állásfoglalást kell foglalni.

Ott volt a politika is

A parlamenti pártokat Lendvai Ildikó (MSZP), Navracsics Tibor (Fidesz), Karsai Péter (MDF), Kóka János (SZDSZ), Semjén Zsolt (KDNP) képviselte a Sándor-palotában.

A parlamenti pártok valamennyi frakciójának időre van szüksége, hogy kialakítsa álláspontját a köztársasági elnök ombudsmanjelöltjeiről – nyilatkozta Lendvai Ildikó.

Mint mondta: “néhány hét alatt ez a mérlegelés megtörténik, és talán a húsvét utáni időszakra kialakul az álláspont.”
Ismertetése szerint ezúttal egy, két nappal korábban keltezett levélből a neveket már ismerték. Természetes, hogy valamennyi frakciónak időre van szüksége a mérlegeléshez – tette hozzá.

No comment

A többi frakcióvezető nem nyilatkozott, Navracsics Tibor is csak annyit mondott, hogy majd a frakció dönt a kérdésben.

Az államfőnek azért kell újra jelölteket állítania, mert február 25-én az Országgyűlés nem választotta meg sem a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Fülöp Sándort, sem pedig az adatvédelmi biztosnak jelölt Zombor Ferencet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik