Belföld

Kolompár Orbánt nem engedték be a gárdaperre

A demokrácia és az emberi jogok lábbal tiprásának tartja az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, hogy sem őt és társait, sem pedig a Magyar Gárdával egyet nem értő szervezetek vezetőit nem engedték be az árpádsávos kendőt viselők a Jobbik által életre hívott szervezet feloszlatását kezdeményező polgári per szerdai tárgyalására a Fővárosi Bíróságon.

Kolompár Orbán az MTI-nek kijelentette: a Magyar Gárda tagjai katonai szervezetként, parancsszóra cselekedtek akkor, amikor többszörös sorfalat állva, egymásba karolva meggátolták, hogy gárdistákon kívül mások is bejuthassanak a tárgyalóterembe, majd egy másik vezényszóra megpróbálták őket kiszorítani az előtérből.

„Mi ennek a vezényszóra történt cselekedetnek álltunk ellen, mert a gárdistáknak nincs joguk eldönteni, hogy ki mehet be egy nyílt tárgyalásra és ki nem” – mondta az OCÖ elnöke, hozzátéve, ezzel nemcsak jogsértést követtek el a gárdisták, hanem a sajtó munkáját is akadályozták, mivel több újságíró is kint rekedt.

A roma politikus hangsúlyozta: azért akart bejutni a tárgyalásra, mert a bíróság nemcsak a gárdáról, hanem az egész magyarországi cigányságról is dönt, mert mint fogalmazott, ha feloszlatják a szervezetet, akkor egy békés, demokratikus ország jöhet létre.

Kolompár Orbán azt mondta: a Magyar Gárda a tárgyaláson és azt követően ismét bebizonyította, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy ellehetetlenítse a cigányságot. Hozzátette: „nem csodálkoznék, ha legközelebb parancsszóra a cigányokat is megtámadnák saját otthonaikban, vagy egy rendezvényen”, és egyben köszönetet mondott a rendőrségnek, hogy a tárgyalóterem előtti gyors intézkedésnek köszönhetően megakadályozták bántalmazásukat, és fenntartották a rendet.

Az OCÖ elnöke szerint “félelemkeltő megnyilvánulás” volt, amikor a tárgyalás végén Vona Gábort a vigyázban álló feketeruhás gárdisták köszöntötték.

A Magyar Gárda feloszlatásának első tárgyalási napja különösen nagy érdeklődést váltott ki. Habár a sajtó munkatársait engedték volna előre, az ajtóban egy piros-fehér sálat viselő fiatalember szűrte meg, kik azok, akik bemehetnek a tárgyalóterembe, amely szűkösnek bizonyult. Az MTI tudósítóinak a tömegből azt mondták: “nem vagyunk kíváncsiak Tel Avivra”.

Az MTI megkérdezte a Fővárosi Bíróság sajtótitkárságát, miként volt lehetséges az, hogy a piros-fehér sálas ember döntötte el, kik léphetnek be a tárgyalóterembe. A válasz csak annyi volt: “csütörtökön közleményt adnak ki”.

Az OCÖ és a Magyar Gárda tagjai között a tárgyalás kezdete előtt először lökdösődés alakult ki, amely majdnem verekedésig fajult, s végül a rendbontásnak a rendőrség vetett véget. Néhány gárdistát és az OCÖ tagjait kivezették az előtérből, majd mindannyiukat igazoltatták, később rendőri védelmet adtak a roma politikusoknak, akik a tárgyalóteremhez közeli folyosón várták a bíróság határozatát.

A Fővárosi Bíróság szerdán az ügyészségi kereset ismertette, a következő tárgyalási napot pedig május 19-re tűzte ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik