Belföld

A Fidesznek van B terve is a díjak pótlására

Ha a kormányoldal hétfőn az Országgyűlésben leszavazza a Fidesz javaslatát a népszavazás eredményeképpen kieső vizitdíjak, kórházi napidíjak és tandíjak pótlására, lesz újabb javaslatunk - jelentette be Áder János.

A Fidesz szerint a kormánynak alkotmányos, erkölcsi és politikai kötelessége pótolni a népszavazás eredményeként kieső bevételeket az egészségügyben és az oktatásban. A problémát nem a Fidesz és nem is a 3,3 millió igennel szavazó választópolgár idézte elő, hanem Gyurcsány Ferenc – jelentette be Áder János csütörtöki sajtótájékoztatóján. A Fidesz képviselője részleteket nem mondott egy esetleges új törvényjavaslat tartalmáról.

A sajtótájékoztató néhány perces filmbejátszással kezdődött, amely azokat a kormányoldalra hivatkozó sajtóhíreket, nyilatkozatokat összegezte, amelyekben Gyurcsány Ferenc, illetve az MSZP és az SZDSZ szakpolitikusai a 2006-os országgyűlési választási kampányban azt bizonygatták, nincs olyan szándék, hogy fizetős legyen az egészségügy és az oktatás.

A film visszaidézte, amikor Orbán Viktor, a Fidesz elnöke nagygyűlésen kijelentette: a kormány szándéka a két terület fizetőssé tétele. Előkerült Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor televíziós vitája is, ahol a Fidesz elnöke azt mondta, van szándék a fizetőssé tételre, ám ezt Gyurcsány Ferenc határozottan cáfolta.

Áder János úgy fogalmazott, hogy a 2006-os választási kampányban egyetértés volt e két kérdésben a Fidesz és az MSZP között, ám Gyurcsány Ferenc megváltoztatta véleményét, mást tett, mint amit ígért.

A Fidesz politikusa hangsúlyozta: a költségvetés 16 ezermilliárd forintos főösszegéhez viszonyítva csekély összeg, amit a kormánynak biztosítania kellene a kieső díjak pótlására, ám ezt nem akarja megtenni. A hiányzó összeg nagyságrendjét érzékeltetve azt mondta, a 2007-es év adó- és járulékemeléseiből több mint 600 milliárd forint folyt be, és ha egy százalékkal növekedne a gazdaság, akkor 120 milliárd forint többlet keletkezne. Áder János úgy vélte, a szükséges mintegy 15 milliárd forintos forrást megtalálni nem kihívás, ám ehhez hiányzik a kormányzati szándék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik