Belföld

Emberölésért jelentették fel Gyurcsányt

A Civil Jogász Bizottság feljelentette a miniszterelnököt a gyülekezési szabadság megsértése és bűnrészesként sok ember életét veszélyeztető emberölés kísérlete miatt.

Megérkezett a Budapesti Nyomozó Ügyészségre a Civil Jogász Bizottság feljelentése, annak elbírálása folyamatban van – közölte a Fővárosi Főügyészség. A Civil Jogász Bizottság elnöke csütörtökön jelentette be, hogy a szervezet feljelenti Gyurcsány Ferencet a 2006 szeptemberi és októberi események miatt.

Völgyesi Miklós közölte: a miniszterelnököt „a gyülekezési szabadság megsértésének bűntette és sok ember életét veszélyeztető emberölés bűntette kísérlete bűnrészesként elkövetésének magalapozott gyanúja” miatt jelentik fel. Az elnök azt mondta, hogy eljött a „civil számonkérés” napja, amit felülről kell kezdeni, ezért jelentik fel elsőként Gyurcsány Ferencet. Új hatalmi ág van kibontakozóban, a civilszervezeteké – hangsúlyozta. Völgyesi Miklós szerint a feljelentésben szereplő cselekmények miatt Gyurcsány Ferencnek „meg kell fontolnia” a lemondását.

A rendőrség összekeverte a békésen tüntetőket a radikálisokkal (fotó:mti)

A rendőrség összekeverte a békésen tüntetőket a radikálisokkal (fotó:mti)

A gumilövedék kiolthat életet

A feljelentésben a gyülekezési szabadság megsértését azzal indokolják, hogy Gyurcsány Ferenc tehető felelőssé azért, hogy a Fidesz október 23-i ünnepsége után a rendőrség „összekeverte” a békésen tüntetőket a radikális magatartást tanúsítókkal, s az ezt követő akciók „véres és brutális végrehajtásért” is.

A sok ember életét veszélyeztető emberölés bűntettének kísérletében szerintük Gyurcsány Ferenc azért vonható felelősségre, mert a rendőrség olyan eszközöket vetett be a tömegoszlatások során, amelyek az emberi élet kioltására is alkalmasak lehetnek. Ezek közé sorolták a gumilövedékeket és a gázgránátokat is.

Morvai- vs. Gönczöl-bizottság

A Civil Jogász Bizottság 2007 februárjában készített jelentést a 2006 szeptemberében és októberében történtekről, ezen alapul a feljelentés is. A Morvai-jelentésként elhíresült dokumentum akkor megállapította, hogy a „brutális” fellépésekért és az „önkényes letartóztatásokért” Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a felelős.

A Morvai-jelentéssel párhuzamosan – szintén 2007 februárjában – megjelent a Gyurcsány Ferenc felkérésére alakult, Gönczöl Katalin által vezetett testület jelentése is, amely szerint a 2006. szeptember-októberi tüntetéssorozat kialakulásáért eltérő mértékben ugyan, de felelős az egész politikai osztály, a közszolgálati média és a társadalomtudományokkal foglalkozó értelmiség. A helyzet kezelésénél hibázott a rendőrség, a miniszterelnök, illetve a köztársasági elnök is – állt a Gönczöl-bizottság jelentésében.

Daróczi: nonszensz

Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint szakmailag és emberileg egyaránt nonszensz a feljelentés, aminek a miniszterelnök „áll elébe”. Nyilvánvaló pártpolitikai támadásról van szó – kommentálta a Civil Jogász Bizottság feljelentését a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik