Belföld

A BRFK szélsőséges akcióktól tart

Nem zárható ki, hogy szélsőséges csoportok március 15-én rendezvények megzavarására készülnek - közölte Budapest rendőrfőkapitánya. Aznap reggel hat órától március 16-án reggel hat óráig fokozott ellenőrzést rendelt el, amely lehetőséget ad a rendőröknek arra, hogy személyeket igazoltassanak, ruházatukat, gépjárműveiket és táskájukat indokolt esetben átvizsgálják.

„Vannak olyan információk, amelyek (…) alapján azt tudom mondani, hogy vannak szélsőséges csoportok, amelyek március 15-én rendezvények megzavarására készülnek, de legalábbis nem zárható ki ez” – fogalmazott Tóth Gábor.

A rendőrség felkészült (fotó: MTI)

A rendőrség felkészült (fotó: MTI)

Budapesten a rendőrség tizenkét rendezvényt értékelt kiemelt kockázatúnak. Az állami rendezvények mellett ide tartozik a Magyar Önvédelmi Mozgalomé, a Jobbiké és a Fideszé. A rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy azok az emberek, akik március 15-én békésen szándékoznak ünnepelni, ezt valóban meg is tehessék – hangsúlyozta a főkapitány.

Eddig országosan 1164, Budapesten 166 rendezvényt jelentették be, jelentős részük nem jelent kockázati tényezőt. A minősítési szempontok között szerepel a tömeg várható nagysága, hogy a szervezők korábbi rendezvényei fulladtak-e rendzavarásba, valamint szükséges-e jelentős forgalomkorlátozás a biztosításhoz.

Március 15-én reggel hat órától március 16-án reggel hat óráig fokozott ellenőrzést rendelt el, amely lehetőséget ad a rendőröknek arra, hogy személyeket igazoltassanak, ruházatukat, gépjárműveiket és táskájukat indokolt esetben átvizsgálják. A rendőrség a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, arra, hogy a rendezvényeken lehetőség szerint ne alakulhasson ki rendbontás. A szükséges, lehető legrövidebb ideig tartó kordonzárás lesz a Blaha Lujza tér, a Múzeum kert, a Kossuth tér és a Fidesz rendezvényének környékén – mondta Tóth Gábor.

A rendőrfőkapitány biztonsági okokból nem közölte, hogy mekkora rendőri erő vesz részt a március 15-ei rendezvények biztosításában, elmondta azonban, hogy „a végigkövethetőség és a megfelelő dokumentáltság érdekében” külön előállító csoportokat hoztak létre, amelyek egyes tagjai kamerával rögzítik és írásban dokumentálják a rendőri intézkedést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik