Belföld

Rogán lecsukná a randalírozókat

Drákói szigort vezetne be Rogán Antal: javaslata értelmében akár tíz év börtönnel büntetné a demonstráción randalírozókat, rongálókat – írja a Népszabadság.

Az V. kerület fideszes polgármestere a Btk. olyan kiegészítésére tesz javaslatot, amellyel szankcionálhatnák, ha egy demonstráció résztvevői másokat alkotmányos jogaik gyakorlásában akadályoznak, illetve kárt okoznak.

Rogán büntetné mindazokat, akik jogszerűen betiltott rendezvény helyszínén és ideje alatt szervezőként vagy résztvevőként jelennek meg. Ugyancsak bűncselekménnyé minősíttetné, ha a résztvevők egy feloszlott vagy feloszlatott tüntetés helyszínéről nem távoznak. Azokra, akik egy törvényesen tartott demonstrációt megzavarnak, az egyesülési jog és a békés gyülekezés jogának megsértése miatt a javaslat szerint közérdekű munkát vagy pénzbüntetést szabhatnának ki.

A demonstrációk helyszínén elkövetett rongálást akár háromévnyi szabadságvesztéssel szankcionálná, de a büntetési tétel ötvenmillió forintot meghaladó kár esetén öttől tíz évig terjedhetne. Mellékbüntetésként rendezvénytől eltiltást vezetne be a politikus. Ezt azokkal szemben alkalmaznák, akik a gyülekezési jog gyakorlásával kapcsolatban követtek el valamilyen bűncselekményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik