Belföld

Orbán már a tb-törvényt nyírná ki

A Fidesz és a KDNP törvényjavaslatot nyújt be az egészségbiztosítási törvény hatályon kívül helyezése érdekében - jelentette be Orbán Viktor pártelnök. Goebbelst, Sztálint és a maffiát emlegette.

A javaslat, amelyet Orbán Viktor mellett Semjén Zsolt, a KDNP elnök-frakcióvezetője és két egészségpolitikus, Mikola István (Fidesz) és Nagy Kálmán (KDNP) jegyez, a február 11-én elfogadott, és február 18-án kihirdetett egészségpénztárakról szóló törvényt akarja hatályon kívül helyezni. Ahogy a Fidesz elnöke fogalmazott, az egészségbiztosítás privatizációját akarják megakadályozni.


Lesz még egy népszavazás (Fotó: MTI)

Lesz még egy népszavazás (Fotó: MTI)

Orbán Viktor közölte: az indítvány egyrészt hatályon kívül helyezi az eddigi az intézkedéseket, vagyis visszaállítja a február 18-a előtti állapotokat, másrészt pedig megelőzi azokat a lépéseket, amelyeket a törvény értelmében a következő háromnegyed évben kellene megtenni.

Még egyszer

A törvényjavaslat benyújtását indokolva emlékezetett arra, hogy őszre esedékes az Albert házaspár népszavazási kezdeményezése az egészségbiztosítás privatizációjának megakadályozására, “így be kell látni, hogy felesleges még egyszer bekövetkeznie mindannak, ami március 9-ei népszavazáson történt”.

Hangsúlyozta: a népszavazás megelőzésével megspórolható társadalmi és pénzügyi energiák, valamint a felesleges alkotmányjogi vita kikerülése érdekében az volna a jó, ha a kormánykoalíció komolyan elgondolkodna és segítene a törvény visszavonásában.

Kalandorok

Felelős politikai osztály nem viszi ilyen kalandba, elkerülhető megpróbáltatásokba az országot, hanem cselekszik. Ezt kívánja elősegíteni ez a törvényjavaslat – fogalmazott a pártelnök, aki szerint vissza kell térni a 2006-os parlamenti választások idején kötött társadalmi megegyezéshez, “amelyet azóta felrúgott a kormány, és amelyben az MSZP és a Fidesz is egyértelművé tette, hogy nem kívánja privatizálni az egészségügyi biztosítási rendszert”.

A Fidesz elnöke azt javasolta, hogy ne vezessék be az egészségbiztosítás privatizációjáról szóló törvényt, ha azonban valaki úgy gondolja, hogy erre mégis szükség volna, akkor ezt ne népszavazáson próbálja ki, hanem a 2010-es választáson írja be választási programjába, és a választópolgárok majd eldöntik, mi történjen.

Előbb kérdeznek

Arra a kérdésre, hogy ha a kormány elutasítja a hatályon kívül helyezésre vonatkozó fideszes javaslatot, odaállnak-e az Albert házaspár kérdése mellé, Orbán Viktor azt mondta, a kezdeményezést civilek viszik, ezért a politikai pártoknak óvatosan kell viselkedni, “hiba volna azt a benyomást kelteni, hogy egy párt átveszi tőlük az ügyet”.

Orbán elmondta, hogy ha a törvényjavaslatot elutasítják, akkor megkérdezik a civileket, igényt tartanak-e az együttműködésükre, hiszen “a Fidesz, ha tud, szívesen segít, de nem akarja átvenni a kezdeményezőktől az ügygondnokságot”.

Kommunista reflex

A pártelnök arról is beszélt, hogy az egészségügyi miniszter “régi kommunista reflexeket követve” gyorsan megnövelte az egészségbiztosítási törvény propagandaköltségeit, szerinte ez “Goebbelstől Sztálinig lényegében jól ismert nemzetközi know-how”.

Kérdésre válaszolva a Fidesz elnöke ismét világossá tette, hogy ha kormányra kerülnek, akkor visszaalakítják az egészségbiztosítást. Ha akarnék, se tehetnék mást, mert ez a népakarat, az üzleti szférának pedig tudnia kell, hogy kockázatos terepre lép be – fogalmazott.

Újra és újra

Orbán Viktor a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj miatt kieső összegek pótlása kapcsán azt mondta, ha a kormány elutasítja a Fidesz erre irányuló indítványait, akkor újra és újra javaslatokat tesznek majd, világossá teszik a magyar társadalom előtt, hogy rendelkeznek megoldásokkal.

Hangsúlyozta: ebben az évben a kieső bevételek pótlása 15,8 milliárd forint, ami a költségvetés alig egy ezrelékét éri el. Ennek megmozdítása nem igényel kormányzati bravúrt, csak akaratot – tette hozzá. Szerinte a kormányzati akarat elmaradása kicsinyes bosszú az embereken a népakarat miatt.

A Fidesz elnöke elmondta, hogy elsősorban országos megoldást szeretnének a bevételek pótlására, és ha ez nem sikerül, csak akkor fogalmaznak meg alternatív javaslatokat arról, esetleg a fideszes önkormányzatok mit tehetnek az ügyben.

Maffia

Szintén kérdésre válaszolva Orbán Viktor a legrosszabb maffiafilmekhez hasonlította, hogy Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a gyermekorvosi ellátás megkurtításáról beszélt, „vagyis azt helyezi kilátásba, hogy a kormány a neki nem tetsző népszavazás miatt gyerekek egészségügyi ellátását fogja lerontani”.

A Fidesz mindent megtesz azért, hogy a háziorvosok megkapják, ami nekik jár, hiszen ennek biztosítása a kormány alkotmányos kötelezettsége – jelentette ki a pártelnök, aki politikai kommunikációs és “egyéb” eszközöket nevezett meg, ugyanakkor jelezte: nem tömegtüntetésre gondol, hanem más javaslatokra, amelyekkel előállnak, ha a jövő hétfőig – „a kormány nem tér jobb belátásra”.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.