Belföld

Gyurcsány: ez a legnagyobb csalás a rendszerváltás óta

A referendum előtt nem lehetett azt hallani az ellenzéktől, hogy ha az igenek győznek, válság alakul ki - vélekedett a kormányfő az MSZP budapesti tanácsának Közvetlen kapcsolat elnevezésű rendezvényén.

Ha a magyar egészségügy a népszavazás után válságba kerül, ahogy ezt jósolják ellenzéki politikusok, akkor ezt a válságot a népszavazás kezdeményezői idéztek elő, és sajnálom, hogy ebbe megtévesztéssel bevontak több mint hárommillió embert – jelentette ki. Az MSZP elnöke szerint az urnazárásig az volt az érvelés, hogy az egészségügynek ezek a bevételek nem jelentenek sokat, és nem érintik a költségvetést, vasárnap este azonban már arról beszéltek, hogy szükség van erre a bevételre, és a kormánynak pótolnia kell ezeket a forrásokat a büdzséből.

Nincs jobboldali párt Magyarországon (Fotó: MTI)

„Nem a jövő kezdődött el” (Fotó: MTI)

„Ez szemfényvesztés, magyarul úgy hívják, hogy csalás. A rendszerváltozás utáni legnagyobb, nagy nyilvánosság előtt elkövetett csalás történik” – mondta Gyurcsány Ferenc. A szocialista politikus szerint szét kell választani a szavazók és a népszavazás kezdeményezőinek álláspontját.

A miniszterelnök szerint „nem a jövő kezdődött el, hanem sok tekintetben a rossz emlékezetű múlt”. 2010 elég messze van, addig a kiábrándultság eléri a szíveket, és akik most úgy gondolják, hogy győztek, azt fogják mondani, bárcsak ne győztek volna – mutatott rá. Gyurcsány Ferenc az általa februárban meghirdetett baloldali polgárosodás programja megvalósításának fontosságát hangsúlyozta, amely szerinte a felemelkedés politikája.

A miniszterelnök azon a véleményen volt, hogy ma Magyarországon két nagy baloldali párt van, és nincs nagy jobboldali párt. Mint mondta, az egyik párt hagyományos baloldali politikát folytat, nyitott a radikális mozgalmak felé, míg a parlamenti demokráciával szemben kétértelműen viselkedik, illetve hajlamos a populizmusra. Ezzel szemben a másik baloldali párt, az MSZP egy európai, modern, hazafias baloldali párt, amely arra törekszik, hogy a szabadság és az egyenlőség eszméit közös keretbe foglalja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik