Belföld

A felsőoktatás nem megy csődbe

A népszavazás eltörölte a tandíjat, a hallgatóknak tehát nem kell fizetni – ám kénytelenek megelégedni kevesebb ösztöndíjjal, viszont a jó tanulók átkerülhetnek a költségtérítéses képzésből az államilag támogatottba. Az új felvételi rendszerrel is elégedett Felsőoktatási Kerekasztal szerdán a felsőoktatás finanszírozásáról is tárgyalt.

Már a parlament előtt van a felsőoktatási törvény módosítása, amely
várhatóan április elején lép hatályba. Ennek értelmében 2008
szeptemberétől nem kell fejlesztési részhozzájárulást fizetniük a
hallgatóknak. Azok pedig, akik februárban kezdték meg a mesterképzést,
30 napon belül visszakapják a pénzt.

Körülbelül 200 hallgatóról van szó
– mondta a Felsőoktatási Kerekasztal ülésén Hiller István oktatási és kulturális miniszer, aki szerint a legfontosabb, hogy a felsőoktatásban érintett szakmai és érdekképviseleti szervezetek konszenzusos megállapodásra jussanak a felsőoktatás finanszírozása kapcsán. A miniszter hangsúlyozta, hogy ragaszkodik a minőségi felsőoktatás koncepciójához.

A jó tanulók nem fizetnek

Az ülésen a szaktárca vezetője közölte: mivel a választópolgárok nem támogatták a népszavazáson a tandíjat, ezért az kikerül a felsőoktatási törvényből. Nem törölték azonban a szövegből azt a passzust, amely a képzési formák közti átjárhatóságról szól. Tehát a jövőben a kiemelkedő eredményeket elérő költségtérítéses hallgatók 15 százaléka átkerülhet az államilag finanszírozott képzésbe – tudta meg a FigyelőNet Manherz Károly szakállamtitkártól.

Manherz hozzáfűzte, hogy a költségvetésben nem fog hiányként szerepelni
a tandíj összege, ugyanis azt az intézmények kapták volna. „Az
elkövetkező 3 évre biztosítva van a felsőoktatás biztonságos működése,
2008-ra 226 milliárd forint, a következő két évre pedig évente 230
milliárdnál is több áll rendelkezésre” – tette hozzá.

Nincs tandíj, viszont az ösztöndíj sem nő

„A hallgatók képviselői is tudomásul vették, hogy a tanulmányi és egyéb alapon járó ösztöndíjak összege nem fog emelkedni. Mivel nem lesz tandíj, amelyből az egyetemek és a főiskolák új támogatásokat hoztak volna létre, jelenleg egyedül a normatíva áll rendelkezésükre, amely 119 ezer forint” – mondta.

A finanszírozási kérdések kapcsán felmerült az is, hogy a versenyszférából vonjanak be olyan cégeket, amelyek ösztöndíjakat hoznának létre a tehetséges hallgatók támogatására. A szakállamtitkár szerint erről még tanácskozniuk kell, és legközelebb áprilisban ül össze a Felsőoktatási Kerekasztal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik