Belföld

Az SZDSZ radikálisan liberalizálná a villamosenergia-piacot

A Szabaddemokraták Szövetsége (SZDSZ) egyetért a miniszterelnök szándékával, és radikális lépéseket vár a villamosenergia-piac liberalizációjában és a Magyar Villamos Művek monopolisztikus szerepének lebontásában.

Kóka János, az SZDSZ elnöke szerint az SZDSZ négy fontos lépést tart szükségesnek: a hosszútávú áramvásárlási szerződések felbontását, a jelentős piaci fölénnyel rendelkezők birtokában lévő áram meghatározott profittal költségalapon történő értékesítését, a határkeresztező kapacitások megnyitását a többi piaci szereplő számára, és a rendszerirányító Mavir teljes függetlenségét.

Kóka János emlékeztetett arra, hogy 2007 második felében a villamos energiával kapcsolatos parlamenti vitában abban állapodtak meg, hogy a liberális vezetésű GKM elkészíti a jogszabály- tervezeteket, az MVM tulajdonosi jogait gyakorló pénzügyminiszter pedig lépéseket tesz a vállalatcsoport monopol piaci szerepének megszüntetésére, hogy verseny legyen a piacon.

A pártelnök utalt arra is, hogy az új villamosenergia törvény parlamenti vitájában a Magyar Szocialista Párt (MSZP) és a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség képviselőinek módosító javaslatai korlátozták az energiapiaci hatóságot a jelentős piaci fölénnyel rendelkezőkkel kapcsolatos beavatkozásban.

Az elnök kifejtette, hogy az elmúlt években 50-100 milliárd forint többletnyereség “csorgott át” az MVM monopolisztikus szerepe miatt. Úgy vélekedett: az olcsó paksi áram és egyéb kedvező beszerzések ne a monopol szereplő profitját növeljék, hanem adjanak lehetőséget az árcsökkentésre.

Kákosy Csaba, gazdasági és közlekedési miniszter ehhez hozzátette: helyes a vállalatvezetőknek a profit maximalizálására törekedniük, de ne a piaci verseny és a fogyasztók kárára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik