Belföld

A politikusok jelentik a legnagyobb veszélyt ránk?

Magyarország politikai kockázatán a népszavazás alapvetően nem változtatott: a legnagyobb kockázati elemet még mindig maguk a politikai szereplők jelentik – áll a Vision Consulting elemzésében.

A Vision Consulting elemzése szerint a kimutatott nagyobb kockázati értékek magyarázata a magyar politikai verseny jellegében és a politikai szereplők viselkedésében rejlik, azaz alapvetően nem strukturális meghatározottság, bár vannak szerkezeti és intézményi következményei is. A kvázi kétpárti rendszerben a komolyabb kockázatok a pártok versenyéből eredeztethetők.

A politikusok gazdasági racionalitást gyakran zárójelbe tevő versenye, kiszámíthatatlan – pontosabban csak a hatalmi vetélkedés logikája alapján kiszámítható – viselkedése, permanens, ki kit győz le típusú, kizárólag rövidtávra tekintő kampánylogikája a Vision szerint veszélyt hordoz. Bár 2006 után a korábbiakhoz képest konzisztensebb lett a kormány programja és cselekvése, ennek ellenére a jogalkotás hektikussága továbbra is rejt politikai kockázatokat.

A stabilitást veszélyezteti a kormány elutasítottsága

A politikai elit viselkedésénél kisebb, de érzékelhető kockázatot látnak az elemzők a társadalom és a politika viszonyában is. Egyrészt 2006 után – nem függetlenül a pártverseny eseményeitől – megnövekedett az alulról induló, előre nem kalkulálható “események” lehetősége. Másrészt pedig mind a rendszer, mind a politikai elit és különösen pedig a kormányzat legitimitásának alacsony foka már a politikai rendszer stabilitását veszélyeztető elemekké váltak.

A márciusi népszavazáson a kormánypártok mindössze a lakosság elenyésző kisebbségét, 6-700 ezer ember tudtak saját álláspontja mellett felsorakoztatni: ez az adat a közvélemény-kutatási felmérésekkel együtt a kormányzat és a kormányzati politika komoly támogatottsági deficitjét mutatja.

Még kitart a frakciófegyelem

Egyelőre a kormányzat oldalán a frakciófegyelem szilárdnak látszik, ahogy ez a legnagyobb koalíciós konfliktusokat hordozó egészségbiztosítási törvény kétszeri megszavazásakor is világossá vált. A kohézió azonban nem jelenti azt, hogy a kormányzati döntéshozatal hatékonysága a legjobb minősítést kaphatná: olykor éppen a nehezen megkötött kompromisszumok akadályozzák a hatékony kormányzást – áll a Vision Consulting lapunkhoz eljuttatott elemzésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik